sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN, NARENCÝYE FESTÝVALÝ’NE HAZIRLANIYOR

  •  3 Kasým 2022 Perþembe 13:34

Türkiye’nin narenciye deposu Mersin’de Uluslararasý Narenciye Festivali heyecaný baþladý. Bu yýl 8’incisi düzenlenecek festivalde Mersin yine sarý ve turuncu renklere bezenecek. Süslemelerde 500 bini figürlerde olmak üzere yaklaþýk 800 bin adet portakal, limon ve greyfurt kullanýlacak.

Mersin, 12-13 Kasým tarihlerinde düzenlenecek 8. Uluslararasý Mersin Narenciye Festivali'ne hazýrlanýyor. Kentte merkez Yeniþehir ilçesi Adnan Menderes Bulvarý üzerindeki Kültür Park'ta 70 dönümlük alanda gerçekleþtirilecek festivalin heyecaný yaþanýrken, hazýrlýklar da tüm hýzýyla sürüyor. Özellikle süslemelerle sahil bandý birbirinden güzel figürlerle sarý-turuncu renge bürünmeye baþlarken, yüz binlerce narenciye meyvesinden özel lastiklerle yapýlan ejderha, balina, ahtapot, denizaltý, helikopter, maymun, uçak, tren gibi figürler ortaya çýkmaya baþladý. 10'u mobil 30 figür ile festival alanýnda aðaç giydirmeleri dahil yapýlacak tüm süslemelerde kullanýlacak 100 ton narenciye ürünü, kadýn iþçiler tarafýndan kuyumcu edasýyla ilmik ilmik iþleniyor. Kasalarla sahile taþýnan narenciye ürünlerini özel lastikler kullanarak iþleyen kadýn iþçiler, hummalý bir çalýþmayla ilgi çekici figürler ortaya çýkarýyor.

“Narenciye Mersin için çok önemli”

Mersin Ticaret Borsasý Baþkaný ve Festival Ýcra Komitesi Baþkaný Abdullah Özdemir, Mersin Valiliði baþta olmak üzere belediyeler ve çok sayýda kurumun destekleriyle gerçekleþtirilecek 8. Uluslararasý Mersin Narenciye Festivali'nin hazýrlýklarýný Ýhlas Haber Ajansý (ÝHA) muhabirine anlattý. Pandemi nedeniyle iki yýl ara verdikleri festivali bu yýl az bir süre kala yapmaya karar verdiklerini belirten Özdemir, “Ýyi ki de yapmaya karar vermiþiz. Çünkü sonuç olarak bu iþi tekrar baþlatmak insana heyecan veriyor ve Mersinlilerin de bu heyecanýmýzý paylaþacaðýný umuyorum” dedi.

Narenciyenin Mersin için çok önemli olduðunu vurgulayan Özdemir, Türkiye'nin narenciye üretiminde dünyada 8'inci, Avrupa'da 2'nci, dünya narenciye ihracatýnda ise 3'üncü sýrada olduðunu ifade ederek, “Bunlar önemli rakamlar. Narenciyenin Mersin'de de çok önemli bir yeri var. Narenciye üretiminin yüzde 26'sýný Mersin üretiyor. Diðer yandan ise ihracatýn yüzde 36'sýný Mersin yapýyor. Ayrýca narenciye ihracat gelirlerinin yüzde 15'ini Mersin karþýlýyor. Baktýðýnýz zaman narenciyenin Mersin için çok önemli olduðunu görüyorsunuz. Ayrýca bilindiði gibi Mersin hem gýda hem de tarýmda önemli bir il” diye konuþtu.

“Sadece figürlerde 500 bin adet narenciye kullanýlýyor”

Dünyanýn her yerinde ve Türkiye özelinde çok çeþitli festivaller düzenlendiðini, bunlarýn büyük bölümünü de meyve festivallerinin oluþturduðunu kaydeden Özdemir, “Karpuz, kavun, üzüm, þeftali aklýnýza ne gelirse festivali var ama bizim festivalimiz deðiþik. Türkiye'de ve dünyada da çok ender, festivalde obje olarak yani ana tema olarak meyvenin kendisini bir süsleme aracý olarak kullanýyoruz. Þu anda 30 civarýnda figür oldu. Nasýl mücevher ustasý, ziynet eþyalarýný, elmasla yakutla süsler, bizim iþçilerimiz de sað olsunlar bu figürleri portakal ile limonla, greyfurtla süslüyorlar. Bu çok önemli, burada çok önemli bir insan gücü var. 10 bin saat insan gücü var. Sadece figürlerde 500 bin adet narenciye kullanýlýyor. Bunlar ziyan olmuyor, festivalin sonunda hayýr kurumlarýna verildiði gibi istek sahiplerine de daðýtýlýyor. Burada anlatmak istediðim ve bizi heyecanlandýran nokta ise bu bir zamana matuf, bu bir insan gücüne matuf ve insan bunu tek tek el emeði ile yapýyor. Bunun kýymetini bilmesi lazým insanlarýn ve bunu her yerde yapýlan meyve festivalleri ile karýþtýrmamasý lazým” ifadelerini kullandý.

Özdemir, figürler ve aðaç süslemeleri dýþýnda belediyelerin de kendi stantlarýnda narenciye ile süslemeler yapacaklarýný ve kullanýlacak toplam narenciye miktarýnýn yaklaþýk 800 bini bulacaðýný söyledi.

“Narenciyenin baþkenti Mersin”

Amaçlarýnýn öncelikle narenciyeyi ön plana çýkarmak olduðunun altýný çizen Özdemir, “Çünkü narenciyenin baþkenti Mersin. Onun dýþýnda Mersin'de güzel þeyler yapýldýðýný anlatabilmek, yani Mersin'in güler yüzün göstermek. Bir diðer amacýmýz da Mersinlilere 2 gün boyunca müzikle, sanatla, dansla harman olmuþ bir zaman dilimi geçirtmek” dedi.

Festival programýna iliþkin de bilgi veren Özdemir, festivalin en önemli unsurunun figürler ve süslemeler olduðunu söyledi. Yerel gruplarýn yer alacaðý festivalde, narenciye temalý defilenin de yine gerçekleþtirileceðini belirten Özdemir, þöyle devam etti:

“Bu meyve üzerine yapýlan defile hemen hemen Türkiye'de tek. Biz bunlarý çok düþünerek ve isteyerek yaptýk ve bunda baþarýlý olduk. Emeði geçen herkese teþekkür ediyorum. Bunun dýþýnda halkýn istediði beðendiði sanatçýlar var. Bunlardan biri Oðuzhan Koç, cumartesi akþamý sahne alacak. Pazar akþamý da Ahmet Baran çýkacak, onunla beraber Fatih Erkoç sahne alacak. Daha önce festivalimize 500 bin kiþi gelmiþti, ben bunu aþacaðýmýzý düþünüyorum. Kendini tanýtmak isteyen bütün kurumlar buraya gelecek, stant açacak. Tarýmla ilgili, çiftçilerimizle ilgili bölümlerimiz olacak. En önemlisi gastroshow yapacaðýz ki, Türkiye'de 12 ünlü þefimiz buraya gelecek, narenciye aðýrlýklý içecek ve yiyecekler yapacaklar. Bu bir þölen, bu þölene de tüm halkýmýzý bekliyoruz. Bunu bizimle beraber yaþamalarýný bekliyoruz ”dedi.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE ÞÝDDETLÝ FIRTINA SERALARA ZARAR VERDÝ
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
YENÝ MERSÝN ÝDMAN YURDU ANKARA’DA 5-2 KAYBETTÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.