sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

48 YILLIK GURUR: "BU VATAN ÝÇÝN ÖLMEK BÝR ÞEREFTÝR"

  •  21 Ekim 2022 Cuma 10:12

Türkiye’nin Kýbrýs’a yaptýðý çýkartmada 7 kez ölümden dönen ve yaralý komutanýný kurtaran Gazi Derviþ Akçýnar, "Yunanistan bizim ülkemizi devamlý tahrik ediyor, bu tahriklere kapýlmayacaðýz. Zaten her an hazýrýz. Bir saldýrsýn da görelim, gereken cevabý alýr. 68 yaþýndayým, vatanýmýza herhangi bir saldýrý olacaðý zaman koþa koþa, uça uça ölümüne gideriz. Bundan hiç kimsenin kuþkusu olmasýn. Bu vatan için ölmek bir þereftir. Þehitlik güzel bir mertebedir" dedi.

1974 yýlýnda Ankara'da vatani görevini yaptýðý sýrada Türkiye'nin Kýbrýs'a yönelik düzenlediði harekâtta Mersin Taþucu'ndan çýkartma gemisi ile gidenlerden evli ve 2 çocuk babasý 68 yaþýndaki Gazi Derviþ Akçýnar, yaþananlarý anlattý. Aslen Adanalý olan 20 yýl Ýzmir'de yaþadýktan sonra 5 yýldýr da Mersin Erdemli'ye yerleþen Gazi Akçýnar'ýn Kýbrýs harekatýnda yaralanan komutaný Asteðmen Doðan Tutak'ý kurtarmasýnýn ardýndan bir arkadaþýyla helikoptere götürdüðü sýrada 10 yýl önce vefat eden foto muhabiri Selahattin Gökhan'ýn çektiði fotoðrafý ise kendisine aný olarak kaldý. O dönemde yaþadýðý duygularla 300'e yakýn þiir yazýp, ödüller alan Akçýnar, 50 þiirini ise kendi imkanlarýyla çýkarttýðý bir kitapta topladý. Kýbrýs Barýþ Harekatýna katýlarak gazilik onuru ve savaþ madalyasý aldýðýný belirten Akçýnar, bununla da gurur duyduðunu söyledi.

"Jetlerimizin bombaladýðý mevziler, bizim için iyi bir yön oldu"

Ankara Mamak'tan çýkýp önce Mersin Taþucu'na vardýklarýný anýmsatan Gazi Derviþ Akçýnar, "Oradan çýkartma gemisiyle Taþucu'ndan Girne sahillerine vardýk. Karþýmýzda aþýrý bir yoðun ateþ vardý. Biz de karþýlýk vererek oraya intikal ettik. Beþparmak Daðlarýnýn eteðinde konakladýk. Ve oradan zaten ateþler devam etmeye baþladý, biz de karþýlýk verdik. Oradan Lefkoþe, Maðusa devamlý olarak yürüdük gittik. Oradan Maðusa'da Rum Muhafýz Alayýna yerleþtik. Ateþe baþladýk daha doðrusu onlar da baþladý. Ancak Türk jetleri, kahraman pilotlarýmýzýn sayesinde onlarýn bombaladýðý Rum mevzileri bizim için iyi bir yön oldu. Oralar bombalandýktan sonra biz daha da ilerlemeye baþladýk. Ve oradan zafere ulaþtýk" dedi.

7 kez ölümden döndü, yaralý komutanýný kurtardý göreve devam etti

Kýbrýs'ta baþýndan geçenleri anlatan Akçýnar, "7 kere ölümden döndüm. Bombalarýn kuvveti ile 7 kere havaya uçtum. Ama çok þükür ufak tefek yaralarýn dýþýnda bir yara almadým. Çok þükür sýhhatteyim. Biz Hamitköy'de mücadele verirken arkadan gelen takviye kuvvetlerimiz ve askerlerimiz vardý. Maalesef bir askerimiz miðferine arkadan havan mermisi yedi. Biz de o esnada Doðan Tutak asteðmenimle beraber koþarak onlarý kurtarmaya gittik. Bizim arkamýzdan yine bir ateþ açýldý. Doðan Tutak asteðmenim belinden þarapnel yedi, ben de ufak tefek sýyrýklarla kurtuldum. Koþtum baktým Asteðmen Doðan Tutak, hemen aldým kucakladým, hemen bir mevziiye götürdüm, kurtarmak için. Çok þükür onu da kurtardýk. Daha sonra yaralý asteðmenimizi koluna girerek güvenli bir bölgeye taþýdýk, oradan da helikopter pistine götürdük. Helikopter aldý götürdü, biz de çatýþma bölgesine gittik görevimize devam ettik" diye konuþtu.

"Bu vatan için ölmek bir þereftir"

68 yaþýnda olduðuna dikkat çeken Akçýnar, "Vatanýmýza herhangi bir saldýrý olacaðý zaman koþa koþa, uça uça ölümüne gideriz, bu vataný kurtarmak için. Bundan hiç kimsenin kuþkusu olmasýn. Bu vatan için ölmek bir þereftir. Þehitlik güzel bir mertebedir. Yine gideriz yani. Yani futbol maçýna gider gibi gideriz, korkmadan. Yunanistan bizim ülkemizi devamlý tahrik ediyor, bu tahriklere kapýlmayacaðýz. Zaten her an hazýrýz. Bir saldýrsýn da görelim, gereken cevabý alýr" ifadelerini kullandý.

Kýbrýs harekatýnda Rum ve Yunanlýlarýn daha saldýrgan olduðuna da dikkat çeken Akçýnar, ama saldýrganlýklarýnýn da hesabýný aldýklarýný kaydetti.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
VALÝ PEHLÝVAN:" KAZALARIN YÜZDE 95’Ý ÝNSAN KAYNAKLI HATALARDAN OLUYOR"
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
MÝLLÝ BOCCE SPORCUSU, ÞAMPÝYONA ÖNCESÝ HEYECANINI BAÞKAN YILDIZ ÝLE PAYLAÞTI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.