sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

TAHA AKGÜL: ’ALTIN KEMERLE UYUYACAÐIM’

  •  17 Eylül 2022 Cumartesi 16:43

Dünya Güreþ Þampiyonasý’nda altýn madalya kazanan milli güreþçi Taha Akgül, kazandýðý altýn kemerle uyuyacaðýný belirterek, "Dünya Güreþ Birliði, ’Eski kral geri döndü’ baþlýðý attýlar. Hep zirveye güreþtim ama kýl payý galibiyetleri kaçýrýyordum ama bu sefer o þanssýzlýðý kýrarak altýn kemere ulaþtým" dedi.

Sýrbistan'ýn baþkenti Belgrad'da devam eden Dünya Güreþ Þampiyonasý'nda erkekler serbest stil 125 kilo finalinde milli güreþçi Taha Akgül, Moðol Lkhagvagerel Munkhtur'u 6-2 yenerek altýn madalya kazandý. Akgül kariyerinde 3. kez dünya þampiyonu oldu.

Madalya ile ilgili duygu ve düþüncelerini anlatan milli güreþçi, "2017 ve 2019'da finalde Gürcü rakibime son saniyelerde kaybettim. Þu an benim 5 dünya þampiyonluðum olabilirdi ama nasip deðilmiþ. 2017 ve 2019'da çok dramatik bir þekilde kaybettim.7 yýllýk araya iki dünya þampiyonluðu daha sýðdýrabilirdim. Aslýnda ben dünya þampiyonluðundan sonra olimpiyat þampiyonu da oldum. 2014, 2015 ve 2016'da üst üste dünyanýn zirvesine çýktým. Ondan sonraki süreçte Avrupa'da hep þampiyon oldum, iyi rakipleri, ezeli rakipleri yendim. Gürcü rakibimi Avrupa þampiyonlarýnda yendim, dünya þampiyonlarýnda hep son saniyelerde maçý verdim. 2017 ve 2019'da son 5 saniye kala öndeyken maç verdim. Bu þekilde iki dünya þampiyonluðu gitti, aslýnda 5 þampiyonluðum olabilirdi ama hamdolsun 2022 yýlýna geldim, 32 yaþýndayým. Tüm rakiplerime ezici bir üstünlükle galip gelerek üçüncü kez dünya þampiyonluðu madalyasýna ulaþtým. Gerçekten benim için belki de en deðerli dünya þampiyonluklarýndan olabilir. 2014 ilk madalyamdý o deðerliydi, 2015'te Las Vegas'ta tüm rakiplerimi 10-0 yenerek þampiyon olmuþtum o da çok ayrýydý benim için. Bu üçüncüsü 7 senenin ardýndan geldiði için tekrardan gücümü bütün dünyaya gösterdiðim için de ayrý bir yeri var. (Altýn kemerini göstererek) Bugün bununla beraber uyuyacaðým. Tekrar altýn kemeri almayý çok istiyordum. Hak ettiðimi de düþünüyorum. Çalýþtým, çabalým ve gerçekten iyi hazýrlandým. Ýyi hazýrlandýðým için de yaradan benim iþimi rast getirdi rakiplerime üstünlüðü kurarak rahat bir þekilde þampiyon oldum" diye konuþtu.

"Bu sefer o þanssýzlýðý kýrarak altýn kemere ulaþtým"

2024 Paris Olimpiyatlarý öncesinde hem Avrupa hem de dünya þampiyonu olarak rakiplerine gözdaðý veren Akgül, "Dünya Güreþ Birliði, 'Eski kral geri döndü' baþlýðý attýlar. Hep zirveye güreþtim ama kýl payý galibiyetleri kaçýrýyordum ama bu sefer o þanssýzlýðý kýrarak altýn kemere ulaþtým. Olimpiyata da bir þey kalmadý. 1,5 yýl sonra olimpiyatlar geliyor. Hatta seneye elemeler baþlýyor. Seneye Dünya Þampiyonasý daha önemli. Ben þampiyonluklarýn peþinden çalýþmayý býrakmadan devam eden bir insaným" þeklinde konuþtu.

"Benim için çifte düðün oldu"

Þampiyonluðu niþanlýsý Bianka'ya armaðan eden milli güreþçi, "Þimdi düðünüm var. Bir hafta sonra evleneceðim inþallah. Buradan niþanlýma da gerçek altýn hediyesini götürüp boynuna takacaðým. Ona armaðan ediyorum. Kendisiyle görüþtüm, ailesiyle beraber izlemiþler. O bana hep ‘Birinci olacaksýn' dedi. Onunla beraber hamdolsun 3 altýn madalya kazandým. Düðünüme bir hafta var, ona armaðan ediyorum. Düðünüme de bütün sevenlerimizi bekliyoruz. Benim için çifte düðün oldu. Hem dünya þampiyonluðu hem de düðünümüzü beraber kutlayacaðýz inþallah" dedi.

"2024 Paris Olimpiyatlarý'ndan sonra kariyerimi zirvede noktalamak istiyorum"

Güreþin aðýr spor olduðunu ifade eden 31 yaþýndaki güreþçi, "Performans sporu. Baþarýlý olabilmek için çok çalýþýyorum. Sürekli sakatlýklarla uðraþýyoruz, performans sporu olduðu için rakibimizle sürekli kontak halindeyiz. O yüzden çok zorlanýyoruz. Ýnþallah 2024 Paris Olimpiyatlarý'ndan sonra güreþ kariyerimi zirvede, olimpiyat þampiyonu olarak noktalamak istiyorum. Yaþým da 34 oluyor. Ondan sonra daha da büyük hedeflerim var. Orasý bitsin, önüme bakacaðým. Ondan sonra ne olur bakacaðým. Ona göre kariyerimi þekillendireceðim ama zirvede býrakmak istiyorum. Bugün final maçým var. Moðol rakibimi küçümsemiyorum ama daha önce yendiðim bir rakipti. O kadar stresliydim ki o stresten dolayý maçta yoruldum. Önceki günün de yorgunluðu vardý. Rakibimi de çok tebrik ettim. Kendisi sürekli ikili kampa gelmek istedi ama maalesef bunu baþaramadýk. 4 ay boyunca resmi yazýþmalar da yapýldý ama maalesef ikili kampýmýz olmadý. Kendisi sürekli bana bunu dile getirdi. Ben de ona bazý sýkýntýlarý anlattým. Üzüldüm bu konuda da. Ýnþallah kendisini kulübümde aðýrlayacaðým. Kulübümle beraber antrenmanlar yapacaðým. Özellikle benimle çalýþmayý istiyorlar" açýklamasýnda bulundu.

"Böyle bir cevap vermek istedim"

Yarý finalde Ýranlý Amir Zare'yi maðlup ettik sonra yaptýðý taç ve kemer hareketlerinin hatýrlamasý üzerine Taha Akgül, "Tarzým da deðil. Gürcü sporcu ile yýllardýr ezeli rekabet halindeyiz. En son olimpiyatta o da ben de ABD'li sporcuya kaybettik. Ama onun kazanmasýný istiyordum. Gerçekten biz kazandýðýmýz müsabakalardan sonra birbirimizi tebrik ettik. Saygý ve sevgi çerçevesinde maçlarýmýzý bitirdik. Taçkýn hareketlerde bulunmadýk. Fair-play içerisinde yaptýk. Gürcü, sporcu hep bu halimle tebrik ederim. Maçtan önce geldi, ‘Senin kazanmaný istiyorum' dedi. Ýranlý sporcu 2021'de Oslo'daki Dünya Þampiyonasý'nda biz de þampiyonuz, ben hiç yapmadým öyle kral hareketi, taç hareketi. 2021'de yanlýþ tavýr sergilediðini düþünüyorum. Ben ona cevap olsun diye yaptým. 2021 Dünya Þampiyonasý'na hazýr gitmemiþtim. Tatilden çýktým, Oslo'ya gittim. Bunun onun rövanþýydý. Çok iyi hazýrlandým. Final maçým olduðunu biliyordum. Çünkü geçen yýlýn dünya þampiyonu ve favori isimle yaptým. Son saniyelerde gelmesi sevincimi daha da arttýrdý. Çünkü zor geçti müsabaka. Böyle bir cevap vermek istedim. Bunu planlamýþtým. Ona yaptýðý hareketi yakýþtýrmadýðý için ben de o hareketi yaptým. Aslýnda benim de tarzým deðil" diyerek sözlerini tamamladý.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE ÞÝDDETLÝ RÜZGAR ETKÝLÝ OLUYOR
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
YENÝ MERSÝN ÝDMAN YURDU ANKARA’DA 5-2 KAYBETTÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.