sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

SEÇER, KENTTEKÝ ÞOFÖR ESNAFIYLA BÝR ARAYA GELDÝ

  •  27 Haziran 2022 Pazartesi 12:50

Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, belediyenin, kooperatiflerden farkla bir bakýþ açýsýyla taþýma hizmeti verdiðini belirterek, "Biz toplu taþýmayý bir ekonomik sektör olarak göremeyiz, bir kamu hizmeti olarak görürüz ve dengeleri kurarak bu hizmeti vermeye çalýþýrýz" dedi.

Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, belediyenin, kooperatiflerden farkla bir bakýþ açýsýyla taþýma hizmeti verdiðini belirterek, "Biz toplu taþýmayý bir ekonomik sektör olarak göremeyiz, bir kamu hizmeti olarak görürüz ve dengeleri kurarak bu hizmeti vermeye çalýþýrýz" dedi.Baþkan Seçer, 13 ilçede hizmet veren þoför, minibüs ve halk otobüslerinin kooperatif ve odalarýnýn baþkan ve yöneticileriyle bir araya geldi. Kongre ve Sergi Sarayý Meclis Salonundaki toplantýya, Büyükþehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Olcay Tok, Genel Sekreter Yardýmcýsý Tarýk Ýrde ile Ulaþým Dairesi Baþkaný Ersan Topçuoðlu da katýldý. Toplantýlarýn istiþare edebilmek adýna önemli olduðunu söyleyen Seçer, “Diyalog varsa dað gibi sorunlar bir nokta haline geliyor. Eðer diyalog yoksa, iletiþim yoksa, taraflarýn birbirinden haberi yoksa ya da gerçekler birinci aðýzdan aktarýlmýyorsa, küçücük sorunlar dað gibi büyük hale geliyor. Bu sebeple insanlarla bir araya gelmek, konuþmak, sorunlarý çözmek ya da ortak çalýþma alanlarýnda fikir alýþveriþinde bulunmak her zaman için yararlý diye düþünüyorum” ifadelerini kullandý.

Kentte ulaþým hizmeti veren kooperatiflerin yaþadýðý sorunlarýn çözüme ulaþmasýný saðladýklarýný kaydeden Seçer, mevcut yasalara göre hareket ettiklerini vurgulayarak, “Genel anlamda mutlaka her kooperatifin, her bölgenin, hatta her hattýn sorunlarý olabiliyor bunlarý zaman zaman benim de yaptýðým katkýlarla çözüme ulaþmasýný saðlýyoruz. Bu kararlarý alýrken de bizim referans alacaðýmýz ya da sýnýrlarýný aþmayacaðýmýz yasalar vardýr, mevzuatlar vardýr. O mevzuatlar yasalar çerçevesinde biz bu kararlarý almak zorundayýz” diye konuþtu.

“Bu kriz süresi içerisinde en çok dikkat çeken fiyat artýþýna maruz kalan akaryakýt”

Son dönemlerde yaþanan ekonomik süreçten taþýma sektörünün de olumsuz etkilendiðine vurgu yapan Baþkan Seçer, “Olaðanüstü þartlardan geçiyor ülke. Sadece taþýmacýlýk sektörü deðil, ekonomik alanda olan her sektör ve tabii ki bundan direk ya da dolaylý tesir gören vatandaþlarýmýz var. Sizi ilgilendiren temel girdi maliyetleri mazot. En çok fiyat artýþýna maruz kalan emtia da akaryakýt fiyatlarý. Bu artýþlar hepimizin dengesini bozdu” þeklinde konuþtu.

“Biz toplu taþýmayý bir ekonomik sektör olarak deðil, kamu hizmeti olarak görürüz”

Baþkan Seçer, Büyükþehir Belediyesinin kooperatiflerden farklý bir bakýþ açýsýyla taþýma hizmeti verdiðini hatýrlatarak, þunlarý söyledi: “Biz toplu taþýmayý bir ekonomik sektör olarak göremeyiz, bir kamu hizmeti olarak görürüz ve dengeleri kurarak bu hizmeti vermeye çalýþýrýz. Bu fiyat dalgalanmalarý dengelerimizi de altüst etti. Yani sizle bizim aramýzda olan dengeleri de bozdu. Toplu taþýma yaparken belediye otobüslerinin fiyatlarýyla minibüsçü esnafýnýn, halk otobüsü iþleten esnafýn uyguladýðý fiyatlar arasýnda fark var. Bu Türkiye'nin her tarafýnda böyle." “Öðrenci dediðin senin evladýn, torunun, oðlun, yeðenin. Yani hepimizin çocuklarý”

Kooperatiflerin, Büyükþehir Belediyesinin toplu taþýmada öðrencilere yönelik 1 TL'lik uygulamasýný eleþtirdiklerini de anýmsatan Seçer, “Hep beraber konuþulan en önemli konulardan bir tanesi de biliyorum bütün kooperatifler, özellikle öðrencinin yoðun olduðu merkezdeki kooperatifler, ‘Baþkan neden öðrencilere 1 liraya hizmet sunuyor. Bu dengeleri bozuyor' diyor. Birinci aðýzdan beni dinleyin, rakamlarý vereyim, tablo nedir, acaba ne yapmamýz gerekiyor? Birlikte karar verelim. Öðrenci dediðin senin evladýn, senin torunun, senin oðlun, yeðenin. Neticede fayda saðladýðýmýz o insanlar. Yani hepimizin çocuklarý” dedi.

“Bizim bir fiyat düzenlemesi yapmamýz gerekiyor”

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ile de konuyla ilgili görüþtüklerinin bilgisini aktaran Baþkan Seçer, “Toplu taþýmada geldiðimiz noktayý, yapmak istediklerimizi, planladýklarýmýzý kendisiyle paylaþtýk. Pazartesi günü UKOME toplanýyor. Burada bizim bir fiyat düzenlemesi yapmamýz gerekiyor. Bu rakamlarý kendisine takdim ettik ve gerekçelerini ortaya koyduk. Referanslarý söyledik. Sizlerin de görüþme saðlamanýz gerektiðini de sizlere haber olarak gönderdim” diye konuþtu.


Baþkan Seçer, UKOME'de verilecek kararýn önemli olduðuna vurgu yaparak, þöyle devam etti: “UKOME'de dengeler, bizim yönetimimizde deðiþti. Biz belediye yönetimine geçince seçimlerden sonra. Bu bir siyasi karardýr; doðrudur yanlýþtýr þimdi tartýþmayalým ama 31 Mart'a kadar olan uygulama 31 Mart'tan sonra yanlýþ olarak görüldü ya da yanlýþ olduðunu fark ettiler, týrnak içinde düzelttiler. Þimdi bu dengelerde de bizim orada karar çýkartabilmemiz için 'evet' ya da 'hayýr' oyu vereceklerin bu meseleye siyasi olarak bakmamalarýný sizin saðlamanýz gerekiyor. Önemli bir ayrýntý. Ben açýk söyleyeyim; ‘Þimdi belediyeyi sýkýntýya sokalým ya da vatandaþ karþýsýnda kötü adam pozisyonuna düþmeyelim, zammý onaylanmýþ bir kurum hüviyetinde olmayalým' diye siz bunu reddederseniz bu siyasi bir karardýr ama size sunulan dosyayý inceler, gelir gider dengelerine bakar, yasalara bakar, sizleri iþin içine katar, minibüsçü esnafýný, halk otobüsçü esnafý; ‘Bu rakamlar çok makul, hatta eksik ya da fazla. Þunu biraz düzeltiriz' dediðiniz noktada siz mantýklý bir yaklaþým sergiliyorsunuz demektir. Ama yapýlan çalýþmanýn kapaðýný kaldýrmadan ‘hayýr' diyorsanýz ben derim ki siz art niyetlisiniz. O zaman iþ çýkmaza girer.

“Vatandaþýmýzý da kendinizi de düþünerek bir karar almanýzý arzu ediyoruz”

Seçer, Büyükþehir Belediyesinin toplu taþýmada uyguladýðý mevcut fiyat tarifelerinin bilgilerini de paylaþtý. Mersin'in gelir daðýlýmýnda adaletsizliðin yaþandýðý bir yer olduðunu hatýrlatan Baþkan Seçer þunlarý söyledi: “Þu anda mevcut yürürlükteki fiyatlarýmýz 4.75 tam bilet, indirimli 3 TL, öðretmen 4.30, öðrenci 2 TL ve bir de abonman kartý olan öðrencilere 1 TL. Biz buranýn öðrenci kenti olmasýný istiyoruz. Buraya ne kadar çok öðrenci gelirse burada halk kazanýr, esnaf kazanýr. Diðer taraftan da Mersin'in bir toplumsal gerçeði var. Mersin Türkiye'de gelir daðýlýmýnda adaletsizliðin yaþandýðý 3 ilden biridir. Yani 10 lira kazanan da var. 10 kuruþ kazanan da var. Günlük þimdi 10 kuruþ kazanan ailenin çocuðu ne olacak? Hepinizin çocuðu yok mu yani? Hatta minibüsümüz var çok þükür ama çocuðu gönder bakalým Ankara'ya, Ýstanbul'a ya da Adana'ya, nasýl okutacaðým diye kara kara düþünürsün.”

“Bu çocuklar bizim geleceðimiz, bizim her þeyimiz, bizim canýmýz”

Öðrencilere sunulan hizmetler hakkýnda da bilgi veren Baþkan Seçer, “Þimdi bu çocuklar bizim geleceðimiz, bizim her þeyimiz, bizim canýmýz. Ben olaya böyle de bakýyorum. Þimdi ben 3,5 liraya yemek verirken o çocuklara, lokantacý esnafý ile falan mý rekabet ediyorum? Hayýr, böyle bir þey yok” diye konuþtu.

“Bizde 28 bin 807 öðrenci kart sayýmýz var”

Minibüsçü ve otobüsçü esnafýnýn þikayetlerinden dolayý kart sayýlarýný incelediðini ifade eden ve sayýlar hakkýnda bilgi veren Seçer, “28 bin 807 toplam kart sayýsý. Bunun 4 bin 737'si abonman kartý. Yani yaklaþýk olarak 24 bin 100 kiþi, 2 liraya biniyor. 4 bin 737 kiþi de 1 liraya biniyor. Tablo bu. Yani 7'de 1'i” dedi.

“2022 yýlý bütçesinde toplu taþýmaya koyduðumuz yakýt bütçesi 244 milyon 632 bin lira”

Büyükþehir Belediyesinin toplu taþýma hizmetinin fiyatlarý hakkýnda da konuþan Baþkan Seçer, þunlarý söyledi: “2022 yýlý bütçesinde toplu taþýmaya koyduðumuz yakýt bütçesi 244 milyon 632 bin lira. 5 aylýk, mayýs sonuna kadar bunun ne kadarýný tükettik biliyor musun? 157 milyonu gitmiþ, geriye kalmýþ 87 milyon lira. Kalan 7 ayda bana 87 yetecek mi? Ýþte denge bozulmasý budur, bütçe bozulmasý budur, tablo bu.”

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE EV YANGINI: 1 YARALI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
ÖZCAN KIZILTAN ÝLE YOLLAR AYRILDI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.