sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

YARALANDI, ÝÞKENCE GÖRDÜ, UÇARAK HAYVAN HASTANESÝNE GELDÝ

  •  12 Nisan 2022 Salý 10:13

Mersin’de, henüz bir yaþýný doldurmamýþ ve geçmiþte iki ayaðý da bileklerinden kesilerek iþkence edilmiþ karga, dün sabah adeta ’bana yardým edin’ der gibi özel bir hayvan hastanesinin bahçesine kondu.

Karaman'da doðum sancýsý çeken hamile bir kedinin aile saðlýðý merkezine gitmesinin bir benzeri de Mersin'de yaþandý. Geçmiþ bir tarihte iki ayaðý da kimliði belirsiz kiþi ya da kiþiler tarafýndan kesilerek iþkenceye maruz kalmýþ bir karga, dün sabah saatlerinde Mersin'in merkez Yeniþehir ilçesinde hizmet veren özel bir hayvan hastanesinin bahçesine kondu. Hastanedeki veteriner hekimler tarafýndan fark edilen karga, tedavi edilmek üzere hemen korumaya alýndý. Karganýn adeta hissederek hayvan hastanesinin bahçesine gelmesi, hekimleri ve diðer çalýþanlarý duygulandýrdý.

“Sanki hissetmiþ de buraya gelmiþ gibi bir izlenim aldýk”

Hayvan hastanesinin yöneticisi Veteriner Hekim Orhan Özbaba, engelli karganýn öyküsünü ÝHA muhabirine anlattý. Dün sabah gerçekten ilginç bir olay yaþadýklarýný belirten Özbaba, “Sabah hasta konsültasyonlarý yaptýktan sonra bir kahve içimi için bahçeye çýkmýþtýk. Bir baktýk, uçarak bir karga geldi. Bu anormal bir durumdu, çünkü sekiyor bu hayvan, düþüyor, kalkýyor. Biraz uzaktan takip edince her iki bacaðýnýn da bilek kýsmýndan kesildiðini gördük. Onu görünce þaþýrdýk. Sanki hissetmiþ de buraya gelmiþ gibi bir izlenim aldýk. Ondan sonra zaten kaçamýyordu, tuttuk, bakýmlarýný yaptýk” diye konuþtu.

“Kötü niyetli insanlarýn elinden iþkence görmüþ”

Karganýn, henüz bir yaþýný doldurmamýþ bir 'bebek' olduðunu vurgulayan Özbaba, önce hayvanýn ayaklarýnýn doðuþtan bu þekilde olduðunu düþündüðünü, ancak kontrol edince durumun vahametini anladýðýný söyledi. Özbaba, “Üzgünüm ama bu çocuk büyük ihtimalle kötü niyetli insanlarýn elinden bir iþkence görmüþ. Þu anda daha iyi durumda. Bacaklarýný iyice toparlattýktan sonra da bu haberle birlikte umarým birileri ilgilenir, çünkü bu çocuk uçamaz, dallara konamaz, düz bir zeminde yaþamasý lazým. Ýlgilenen çýkarsa uygun bir ortam hazýrlarýz ya da Tarsus Hayvanat Bahçesine göndeririz” ifadelerini kullandý.

Karganýn uzun süredir bu durumda olmasýnýn, karýn bölgesindeki tüylerin dökülmesinden de anlaþýldýðýný dile getiren Veteriner Hekim Özbaba, “Demek ki, hayvancaðýz ayaðýnýn üzerine basamadýðý için burasý yere sürtülmüþ ama büyük bir þans iyi gitmiþ gene de vücut dirençliymiþ. Çok büyük de bir enfeksiyon kapmadan bu þekilde atlatmýþ” þeklinde konuþtu.

“Gagasý çok geliþmiþ, böylece yaþama tutunmuþ”

Karganýn ayaklarý olmadýðý için dallara tutunamayacaðýný, yiyeceðini yakalayamayacaðýný kaydeden Özbaba, “Dolayýsýyla diðer uzuvlarýnýn iyi geliþmesi lazým. Bu durumda da gaga. Gagasý çok kuvvetli, çok geliþmiþ. Ýnsanlar da öyle deðil midir? Göz, kulak kaybolduðu zaman diðer organlarý geliþir. Diðer duyularý daha iyi geliþecek, yaþama tutunacak bu çocuk. Tabii elleriyle parçalayamayacaðý, tutamayacaðý için gagasýný çok iyi kullanacak ama uçamadýðý için de bizim mutlaka zeminde, yer ortamýnda bu çocuðu beslememiz ve bakmamýz lazým ya da solucanlara, besleneceði þeylere kolay ulaþabileceði çimenlik bir alanda olmasý lazým” dedi.

“Birkaç gün bakýmýný yapacaðýz”

Kargaya uygulayacaklarý tedavi hakkýnda da bilgi veren Özbaba, “Bu bölgedeki yaranýn daha iyileþmesi için biraz sonra oksijenle iyice temizliðini yapacaðýz. Ardýndan yumuþatýcý pomatlarla tedavisini yapacaðýz. Herhangi bir enfeksiyon gözükmüyor. Eðer enfeksiyon görürsek de bir antibiyotik ve vitamin uygulamasý yaparýz. Birkaç gün bakýmýný yapýp toparladýktan sonra bu arada bir þanslý sahip çýkarsa ona vereceðiz. Þu anda korkak ve ürkek tabii, her yaklaþandan tedirgin oluyor. Bu çocuðun mutlaka birtakým þeyler yaþadýðý kesin. Ýnþallah bu 3-4 gün ona güzel bir ortam sunarýz, o acýlarý unuttururuz” diye konuþtu.

“Bence hissediyorlar”

Ýþkence görmüþ ve engelli olmuþ bir karganýn hayvan hastanesinin bahçesine gelmesinin farklý duygular yaþattýðýný söyleyen Özbaba, “Bence hissediyorlar. Bizim hastanemizde de baþka kliniklerde bu durum çok ilgimi çekiyor. Geceleri gelip kapýyý açmamýzý isteyip gece burada yatýp sabahleyin giden ve akþama kadar gezip gelen kedilerimiz, köpeklerimiz var. Bakýldýklarýný biliyorlar. Ben sokakta çok köpek gördüm yaralý, yaklaþtýðým zaman çocukcaðýz bekliyor, ona yardým için geldiðimi biliyor, hissediyor. Bunlar da farklý bir içgüdüsel duygu var tabii ve derinlere inmek çok zor ama kesinlikle hissediyorlar” ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE YILDIRIM DÜÞEN MÜSTAKÝL EVDE YANGIN ÇIKTI
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
ÝDMAN YURDU’NDA ADEM ÇAÐLAYAN DÖNEMÝ BAÞLADI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.