sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

UZUNCABURÇ ANTÝK KENTÝNDEKÝ KULE RESTORE EDÝLDÝ

  •  26 Aralýk 2023 Salý 09:43

Kazý çalýþmalarý Mersin Üniversitesi tarafýndan yürütülen Silifke ilçesindeki Uzuncaburç Antik Kentindeki rahip krallarýn kaldýðý 5 katlý 30 metre yüksekliðindeki Hellenistik Kule restore edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlýðý ve Mersün Üniversitesi adýna Prof. Dr. Ümit Aydýnoðlu baþkanlýðýnda yýl boyu kazýlarýn devam ettiði antik kentte, Kültür Varlýklarý ve Müzeler Genel Müdürlüðü, Adana Röleve ve Anýtlar Müdürlüðü, Adana Kültür Varlýklarýný Koruma Kurulu, TUBA Ýnþaat ve Uzuncaburç Kazý Baþkanlýðý iþ birliði ile restorasyon çalýþmalarý da gerçekleþtiriliyor.

Antik kentte birçok çalýþma gerçekleþtirdiklerini anlatan Prof. Dr. Aydýnoðlu, bunlardan en önemlilerinden birinin de rahip krallarýn ikamet ve idare merkezi olan Hellenistik Kulede yapýlan restorasyon olduðunu belirtti. Kulenin yapýlan restorasyonla antik kentteki en görkemli yapý haline geldiðini aktaran Aydýnoðlu, "Binlerce yýldýr ayakta duran bu kule, yýkýlmak üzereydi. Son dönemdeki çalýþmalarla arkeolojik kazýlarýný gerçekleþtirdik ve kule restore edildi. Kulenin 1000 yýl daha ayakta kalacaðýný düþünüyoruz, büyük bir çalýþma oldu" dedi.

Prof. Dr. Aydýnoðlu, kuledeki restorasyon öncesi yaptýklarý kazýlarda, tarým aletleri, avizeler, heykeller, takýlar ve teraziler gibi çok sayýda eser bulduklarýný da söyledi. Kuledeki kazý ve restorasyon çalýþmalarýnýn çok önemli veriler saðladýðýna deðinen Aydýnoðlu, “Kulede hem içte hem dýþta görülen bütün taþlar yerinde onarýldý. Kimyasal ve mekanik yöntemlerle kule saðlam hale getirildi. Taþlarýn hepsi saðlamlaþtýrýldý. Ardýndan da içeriye çelik iskelet kuruldu. Bu iskelet kuleyi boydan boya kaplýyor. Katlarý da oluþturuldu. Dýþardan da çelik kuþaklar yapýldý. Bu kuþaklar içerideki demir iskeletle birbirine baðlandý. Hem taþlara müdahaleyle hem saðlamlaþtýrmayla artýk bu yapý gelecek nesillere aktarýlmaya hazýr hale geldi" ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE DEAÞ OPERASYONU: 3 GÖZALTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
TOROSLAR BELEDÝYESÝ BOCCE TAKIMI TÜRKÝYE ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.