sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ANTÝK KENTTE HEYECANLANDIRAN KEÞÝF: ÝLK DEFA BÝR KADIN HEYKELÝ BULUNDU

  •  11 Kasým 2023 Cumartesi 16:15

Mersin’de yer alan Anemurium Antik Kenti’nde kazý çalýþmalarýný her yýl düzenli olarak aralýksýz bir þekilde sürdüren ekipler, Liman Hamamý olarak adlandýrýlan yapýnýn hemen yanýndaki bölümde yaptýklarý kazý çalýþmalarýnda 1800 yýl öncesine (MS 2. YY) ait olduðu deðerlendirilen ve önemli birini temsil ettiði düþünülen kadýn heykeli buldu.

Anemurium Antik Kenti’nde 1500 yýl önce yaþanan büyük bir depremle yýkýlarak toprak altýna kaldýðý deðerlendirilen heykelin çýkarýlmasý tüm ekip baþta olmak üzere ilçedeki herkesi heyecanlandýrdý.

Anamur ilçesinde Akdeniz kenarýnda yaklaþýk 600 dönümlük bir arazide yer alan Anemurium Antik kentinde Kültür ve Turizm Bakanlýðý ile Konya Selçuk Üniversitesi adýna Kazý Baþkaný Prof. Dr. Mehmet Tekocak baþkanlýðýnda birçok farklý disiplin ve üniversitelerden akademisyen ile öðrencilerden oluþan ekip tarafýndan kazý, araþtýrma ve restorasyon çalýþmalarý yýl boyunca aralýksýz sürüyor. Tarihi dokusu ile 2000 yýl öncesine ait birçok iz barýndýran kentte ekipleri heyecanlandýran yeni keþifler de yaþanýyor. Son olarak antik kentin liman hamamý ve çevresinde yürütülen arkeolojik kazýlarda Roma Dönemi’ne ait giyimli bir kadýn heykeli bulundu. Heykelin vücut bölümünün tamamen iyi korunduðu yapýlan ince kazýyla ortaya çýkarýldý. Altta khiton, onun üstünde himation olmak üzere iki farklý kýyafetin iþlendiði giyimli kadýn heykelinin bin 800 yýl öncesine ait bir tanrýça, imparatoriçe veya burada yaþamýþ aristokrat yada önemli bir aileye mensup hayýrsever kadýnlarý temsil ettiði belirtildi. Yaklaþýk 1500 yýl önce bölgede yaþanan büyük bir depremle toprak altýnda kaldýðý deðerlendirilen heykelin çýkarýlmasý için ekipler gün boyu çalýþtý. Son olarak ta alana vinç yanaþamamasý nedeniyle heykel küçük bir iþ makinesi yardýmý ile Antalya Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarý Müdürlüðünden gelen alanýnda uzman bir konservatör-restoratör ve kazý ekibi tarafýndan büyük bir titizlikle yürütülen çalýþmalar sonucunda yerinden çýkarýlarak üzerinde bilimsel araþtýrma, temizlik, konservasyon ile restorasyon çalýþmalarý yapýlmak üzere koruma altýna alýndý.

 

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN SÝLÝFKE’DE UYUÞTURUCU TACÝRÝ YAKALANDI
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
YENÝ MERSÝN ÝDMAN YURDU ANKARA’DA 5-2 KAYBETTÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.