sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

13 ÜLKEDEN 450 ÇEÞÝT ÜZÜM AYNI BÖLGEDE YETÝÞÝYOR

  •  15 Aðustos 2023 Salý 09:18

Mersin’in Toroslar ilçesinde üzüm yetiþtiriciliði yapan çiftçi, 3 yýl önce baþladýðý çeþitlilik serüveninde 450 çeþide ulaþtý. 13 ülkeden getirdikleri farklý çeþitte üzümleri ayný bölgede yetiþtiren Cengiz ailesi, meyve almaya da baþladý. Özellikle bibere benzeyen üzüm görenleri þaþkýna çevirirken, üretici bu üzümü piyasaya sürmeye hazýrlanýyor.

Türkiye’de tarýmsal üretimde önemli bir noktada olan Mersin, üzüm yetiþtiriciliðinde ilk 3 içinde yer alýyor. Özellikle sofralýk üzüm üretimde önemli bir paya sahip olan Mersin’de, son yýllarda farklý çeþit üzümlerde denenmeye baþlandý. Mersin’in merkez Toroslar ilçesine baðlý Musalý Mahallesi’nde ailesiyle birlikte uzun yýllardýr üzüm yetiþtiriciliði yapan Zülkif Cengiz de 3-4 yýl önce farklý ülkelerden getirdiði üzümleri yetiþtirmeye baþladý. Þu anda bahçelerinde 450 çeþit üzüm bulunan Cengiz, çeþitlilik denemelerine devam edeceðini söyledi.

"450 çeþit oldu"

Yaptýðý üretimle ilgili konuþan Zülkif Cengiz, çocukluðundan beri bu iþin içinde olduðunu söyledi. Ailesinin uzun yýllardýr baðcýlýkla uðraþtýðýný kaydeden Cengiz, "Biz de onlarla birlikte bu iþin içindeydik her zaman. Yaklaþýk onlar bir 30 yýldýr yapýyordur. Hatta babamlarýn babalarý da bu iþle uðraþýyormuþ. Burada ilk önce zamanýn daha popüler olan çeþitleri Tarsus beyazý olsun, gök üzüm olsun ki zamanýnda çok deðerli olan çeþitleri vardý. Bu köyde daha önce iki tane çeþit vardý çok tutulan. Daha sonra bunlar çeþitlendi iþte. Öbür köyden öbür þehirden öbür ülkeden gele gele þu an 450 çeþit oldu yani bu köyde. Yaklaþýk bir 13-15 ülkeden getirdik. Þu an 3-4 yýldýr da denemesini yapýyoruz. Denemeler þu an güzel gidiyor. Bizi mutlu ediyor. Bazý türlerin adaptasyonunu kontrol ediyoruz. Buradaki rakýma, buradaki iklime ayak uyduruyor mu, uydurmuyor mu onlara bakýyoruz. Bir tane çeþidimiz var o 3 yýldýr meyve vermiyor. Belki bu rakýmdan kaynaklanýyor, belki de buradaki iklim þartlarýndan kaynaklanýyor. Bunu biraz daha deniz seviyesinde deneyeceðiz ya da biraz daha yukarýda deneyeceðiz" diye konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE TRAKTÖR ÞARAMPOLE DEVRÝLDÝ: 1 ÖLÜ
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
MERSÝN BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ ERKEK BASKET TAKIMI YARI FÝNAL’DE

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.