sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

SANATLARI YOK OLMAYA YÜZ TUTMUÞ USTULAR FABRÝKASYON ÜRÜNLERE DÝRENÝYOR

  •  25 Temmuz 2023 Salý 13:14

Sanatlarý yok olmaya yüz tutan oyma baðlamanýn kalan son ustalarý, fabrikasyon ürünlere direniyor. Büyük bir sabýr, aþk, özveri ve dikkat isteyen baðlama yapýmýný 30 yýldýr sürdüren Mersinli usta Kazým Danyeli, atýk çýrak bulamamaktan da yakýnarak, "Bir taraftan fabrikasyonun yaygýnlaþmasý bir taraftan da çýrak bulamamamýzdan dolayý mesleðimiz çürümeye yüz tutmuþ bir durumda" dedi.

Oldukça zor, meþakkatli bir mesleði, çýraklýkla baþlayýp, býkýp usanmadan 30 yýldýr sürdüren Mersinli baðlama ustasý Kazým Danyeli, sanatlarýnýn bugün pahalý olmasý nedeniyle ekonomiye, yapýmýnýn çok zor ve uzun olmasý nedeniyle de teknolojiye yenik düþerek bittiðini düþünüyor. Yaptýklarý iþin maddi karþýlýðý olmadýðýný vurgulayan usta, sadece aþkla, sevgiyle ve sabýrla el emeði, göz nuru ortaya çýkardýklarý eserlerin artýk raðbet görmemesinden kýrgýn ve küskün. Çýrak bulamamaktan da yakýnan Danyeli, her þeye raðmen sanatlarýnýn devam etmesini isterken, sanatlarýný ve oyma baðlama yapmanýn inceliklerini ÝHA’ya anlattý.

"Aðacý ses veren bir alete dönüþtürdüðünde oldukça zevkli bir sonuç almýþ oluyoruz"

Mersin’in merkez Toroslar ilçesinde yer alan atölyesinde el yapýmý baðlamalar tasarlayan usta Kazým Danyeli, baðlama üretimine 30 yýl öncesinde iþ bulamadýðý bir dönemde zorunluluk olarak baþladýðýný, lakin sonrasýnda bu iþten aldýðý keyifle birlikte devam ettiðini söyledi. Danyeli, "35’imden sonra bu iþi yapmaya baþladým. Çok zor. Malzeme bulmak zor. Teknik anlamda baðlama yaparken zorlanýyorsun ama zevkli bir iþ. Aðacý ses veren bir alete dönüþtürdüðünde oldukça zevkli bir sonuç almýþ oluyoruz. Aðaç kütük olarak geliyor. Yaklaþýk 15 gün bir baðlama için çalýþýyoruz. Bir sürü aþamadan geçiyor. Önce tekne yapýlýyor, sonra kol takýlýyor. Arkasýndan ince iþlere baþlanýyor. Polyester ve vernik iþlemleri devam ediyor. Perde baðlanýp tel takýldýktan sonra çalmaya baþlýyorsun. Onun maddi gelirinden çok ondan aldýðýn haz çok güzel" diye konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE TRAKTÖR ÞARAMPOLE DEVRÝLDÝ: 1 ÖLÜ
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
MERSÝN BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ ERKEK BASKET TAKIMI YARI FÝNAL’DE

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.