sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN: ‘TÜRKÝYE’NÝN AB’DE ÖNÜNÜ AÇIN, BÝZ DE ÝSVEÇ’ÝN ÖNÜNÜ AÇALIM’

  •  10 Temmuz 2023 Pazartesi 15:05

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan “Türkiye’yi AB kapýsýnda 50 yýlý aþkýn zamandýr bekleten bu ülkelere buradan sesleniyorum ama yaný zamanda Vilnius’ta da sesleneceðim. Önce gelin Türkiye’nin AB’de önünü açýn, ondan sonra biz de Finlandiya ile ilgili nasýl onun önünü açtýysak, Ýsveç’in de önünü açalým” dedi.

“Zirvede Türkiye’ye yönelik yaptýrým uygulayan müttefiklere bu yanlýþtan süratle dönmeleri çaðrýsýný tekrarlayacaðým”
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, NATO Liderler Zirvesi’ne katýlmak üzere Litvanya’nýn baþkenti Vilnius’a gitti. Ziyaret öncesi Atatürk Havalimaný’nda basýn toplantýsý düzenleyen Erdoðan, “Zirvemiz Ukrayna’daki savaþýn küresel istikrara ve güvenliðe yönelik menfi tesirinin arttýðý dönmede yapýyoruz.

Bu kritik zamanda NATO coðrafyasýnýn savunmasý hakkýnda görüþ teatisinde bulunacak, önemli kararlar imza atacaðýz. Ýttifakýn caydýrýcýlýk ve savunma yapýlanmasýn tahkim etmek, Ukrayna baþta olmak üzere ortaklarý desteklemek üzere Madrid zirvesinde aldýðýmýz kararlarý gözden geçireceðiz. NATO ve müttefiklerin Ukrayna’ya desteðinin bir göstergesi olarak ihdas edilen NATO Ukrayna Konseyi’nin ilk toplantýsýný tertipleyeceðiz.

Savaþýn en kýza sürede adil ve kalýcý barýþla sona erdirilmesinin, Ukrayna’nýn NATO’ya üyelik sürecini daha da kolaylaþtýracaðýna inanýyoruz. Madrid’te ittifakýn savunma planlarýnýn güncellenmesini kararlaþtýrmýþ ve bunlarýn Vilnius zirvesinde onaylanmasýný öngörmüþtük. Bu süreçte iþi yokuþa sürme çabalarýna raðmen her zaman olduðu gibi ittifak dayanýþmasý ile hareket ettik. NATO’nun terörizmle mücadele konusundaki gayretlerinde yeni bir safhaya geçilmesi amacýyla yürütülen çalýþmalarý deðerlendireceðiz. Zirvesinin önemli sonuçlarýndan bir diðeri ise asgari yüzde 2 savuna harcamasý taahhüdünü yenilenmesi olacaktýr.

Bir taraftan savunma harcamalarýnýn arttýrýlmasý konuþulurken, diðer taraftan kýsýtlamalarla frene basýldýðýný görüyoruz. Bazý müttefiklerimizin haksýz yere ülkemize uyguladýklarý kýsýtlamalar bizi sýnýrlandýrýyor. 2019 savunma harcamalarýnda neredeyse yüzde 2 seviyesini gören ülkemiz, bu alanda þu an yüzde 1,30’lara geriledi. Zirvede Türkiye’ye yönelik yaptýrým uygulayan müttefiklere bu yanlýþtan süratle dönmeleri çaðrýsýný tekrarlayacaðým” ifadelerini kullandý.

“Ýsveç’in NATO’ya üyelik sürecinin ilerleyebilmesi, 3’lü mutabakatta kayýtlý hususlarýn yerine getirmesine baðlýdýr”

Açýklamalarýnda Ýsveç’in NATO üyelik sürecine de deðinen Erdoðan, “Türkiye NATO’nun açýk kapý politikasýný desteklemiþ bir ülkedir. Kuzey Makedonya sadece isim meselesinden dolayý tam 16 yýl kapýda bekletilirken, bu politikaya verdiðimiz desteði her fýrsatta ifade ettik. Ýsveç ve Finlandiya’nýn NATO’ya üyelik baþvurularý konusunda geçtiðimiz yýl Madrid’te imzaladýðýmýz 3lü mutabakata bir yol haritasý hazýrlandý. Finlandiya taahhütleri gereðince hareket ederek ittifaka Nisan ayýnda resmen üye oldu.

Ýsveç konusunda sürç devam ediyor. Ýlgili kurumlarýmýz Ýsveçli muhattaplarý ile temaslarýný sürdürüyor. Ben de bu akþam sayýn genel sekreter ve Ýsveç baþbakaný ile üçlü bir toplantý gerçekleþtireceðim. Ýsveç’in NATO’ya üyelik sürecinin ilerleyebilmesi, 3’lü mutabakatta kayýtlý hususlarýn yerine getirmesine baðlýdýr. Türkiye olarak terör örgütleri ve uzantýlarý ile ayrým gözetilmeden mücadele edilmesi gerektiðini söylemekten neredeyse dilimizde tüy bitti. Dün pençe kilit harekat bölgesinde þehit düþen kahraman Mehmetçiklerimize Allahtan rahmet niyaz ediyorum. Þehitlerimizin yakýnlarýna ve silah arkadaþlarýna baþ saðlýðý diliyorum. Askerimizi, polisimizi, sivil vatandaþlarýmýzý þehit verdiðimiz bir durumda kimse bizden taviz ve anlayýþ göstermemizi beklemelidir. Biz bize verilen ve altýna imza atýlan tüm sözlerin tutulmasýný istiyoruz. Bu konuda kararlýlýðýmýz daimdir” þeklinde konuþtu.

Türkiye’nin NATO misyon ve harekatlarýna en çok katký veren ülkelerden biri olarak üzerine düþenleri yaptýðýný vurgulayan Erdoðan, “Karada, denizde, havada ileri teknolojilerden yaralanarak ittifaka ciddi yetenekler saðlýyoruz. NATO’nun da sýnýrlarý olan güney hudut bölgelerimizde ve ötesinde terörle mücadelemiz devam ediyor. Kitlesel göç hareketlerinin önlenmesinde ve idaresinde küresel ölçekte kritik roller üstleniyoruz. Tehditlerin arttýðý bir dönemde müttefiklerimizle birlikte ittifaka verdimiz önemi teyit edeceðiz” diye konuþtu.

“Türkiye’nin AB’de önünü açýn, biz de Ýsveç’in önünü açalým”
Türkiye’nin Avrupa Birliði (AB) üyelik sürecine de deðinen

Erdoðan, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

“Þu an 50 yýlý aþkýn zamandýr AB kapýsýnda bekletilen bir Türkiye var. Þu anda NATO üyesi ülkelerin hemen hemen tamamý AB üyesidir. Türkiye’yi AB kapýsýnda 50 yýlý aþkýn zamandýr bekleten bu ülkelere buradan sesleniyorum ama yaný zamanda Vilnius’ta da sesleneceðim. Önce gelin Türkiye’nin AB’de önünü açýn, ondan sonra biz de Finlandiya ile ilgili nasýl onun önünü açtýysak, Ýsveç’in de önünü açalým.

Bu konuda sayýn Biden’a da dün akþam bu ifadeleri kullandým. Vilnius’ta da bu açýklamayý yapmak durumundayýz. Ben þuna inanýyorum. Milletimiz bizden beklentisi var. Artýk bu beklentiyi daha kaldýramayýz 50 yýlý aþtý. Biz Türkiyeyiz. Biz bir çatladý kapý ülkesi deðiliz. Bunun bilinmesi lazým. Zirve marjýnda yapacaðým görüþmelerde devlet ve hükümet baþkanlarý ile bunlarý da ifade edeceðim”

Erdoðan Batý Karadeniz bölgesinde yaþanan sel felaketi ile ilgili olarak “Haftasonu Karadeniz bölgemizde yaþanan þiddetli yaðýþlardan sellerden olumsuz etkilenen vatandaþlarýmýza ve þehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Devletimiz her zaman olduðu gibi vatandaþýnýn yanýndadýr.. Bakan arkadaþlarýmýz süratle sel bölgesine intikal etmiþlerdir. Biz de kendilerinden hem sahadaki durum, hem de yürütülen faaliyetlere dair bilgiler almaktayýz. Maalesef iklim deðiþikliðinin yol açtýðý sýkýntýlarý tüm dünya gibi ülkemiz de giderek daha fazla hissediyor. Rabbim ülkemizi her türlü afetten muhafaza buyursun” açýklamalarýnda bulundu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan basýn toplantýsýnda gazetecilerin sorularýný da yanýtladý

Erdoðan, tahýl koridoru anlaþmasý süresinin uzatýlmasý konusunda Rus lider Putin ile görüþüp görüþmeyeceðinin sorulmasý üzerine, “Sayýn Putin ile önümüzdeki ay bir ziyaret bekliyoruz. Eðer Türkiye ziyareti Sayýn Putin’in gerçekleþirse bunu yüzde yüz görüþeceðiz. Ukrayna ‘bu konuda biz üzerimizi düþeni yapmaya hazýrýz’ diyor. Sayýn Putin ile yapacaðým görüþmede de ben farklý bir þey beklemiyorum. Sayýn Putin de bu konuda nasýl bir duruþ sergilediyse, bundan sonra da ayný duruþu sergileyecektir. Telefon diplomasisi noktasýnda arkadaþlarýmýz bu konularý enine boyuna görüþüyorlar” dedi.

“Onlarýn kongresi varsa bizim de TBMM’miz var”

Erdoðan Ýsveç’in NATO üyeliði konusunda ise nihai kararýn Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde olduðunu hatýrlatarak, “Bu iþte nihai karar TBMM’nindir. TBMM bu kararý vermedikten sonra burada herhangi bir adým atmak mümkün deðil. F16 lar konusunda hep bizim önümüze neyi getiriyorlar. Kongreden geçmesi lazým. Onlarýn kongresi varsa bizim de TBMM’miz var. TBMM’den geçmedikten sonra biz ‘ben dedim oldu’ diyemeyiz” ifadelerini kullandý.

ABD Baþkaný Biden ile dün akþam yaptýðý telefon görüþmesinde F16 konusunun da gündeme geldiðini söyleyen Erdoðan, “Biden ‘ben elimden gelen bütün imkaný seferber ediyorum’ diyor. Bizden de aynýsý istiyor. Biz de kendisine dedik ki bizim olayla sizinki farklý. Biz de teröre karþý her zaman ne diyoruz bizim sert bir duruþumuz var.

Terörle mücadelede bu mücadeleyi sürdürürken burada da Finlandiya bu konuda teröre bulaþmadýðý için Finlandiya konusunu parlamentoya getirdik ve parlamento önünü açtý iþi bitirdi. F16 meselesi böyle deðil. Biz sizlerle NATO müttefiki olan iki ülke olarak burada atacaðýmýz adýmlarla tüm NATO düþmanlarýna karþý kendimizi güçlü kýlacaðýz. Bizim size yapmýþ olduðumuz ödemeler var. F35 yaptýðým ödeme var. Biz daha bu ödemenin karþýlýðýný alamadýk. Bunlarý konuþtuk. Zirvede dar kapsamlý görüþmemiz olacak. Burada da kendisi ile bunlarý görüþeceðiz. Temenni ederim ki bu sýkýntýyý aþarýz. Bunun da Ýsveç ile iliþkili hale getirilmesi izi ayrýca üzmektedir. O farklý bir þey bu farlý bir þey. Temenni ederim sonu hayýrlý olur” dedi.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE TRAKTÖR ÞARAMPOLE DEVRÝLDÝ: 1 ÖLÜ
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
MERSÝN BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ ERKEK BASKET TAKIMI YARI FÝNAL’DE

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.