sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

OTURDUÐU EVÝ DEPREMZEDELERE AÇTI, OÐLUNUN YANINA TAÞINDI

  •  22 Þubat 2023 Çarþamba 13:49

Mersin’de yaþayan Saadet Öðütçü, örnek bir davranýþ sergileyerek herkesin takdirini topladý. Kahramanmaraþ depremlerinin ardýndan afetzedelerin yoðun olarak geldiði Mersin’de birçok ev sahibi fahiþ kira artýþý yaparken, kendi oturduðu evi eþyalarýyla birlikte depremzedelerin hizmetine sunan Öðütçü, oðlunun yanýna taþýndý. Öðütçü, "Ev sahipleri biraz merhamete, vicdana gelin. Bana onlarýn bir dualarý yeter" dedi.

Kahramanmaraþ merkezli 2 büyük deprem 11 ilde büyük yýkýmlara yol açarken, on binlerce insan hayatýný kaybetti. Depremlerin ardýndan çok sayýda afetzede çevre illere taþýnýrken, Mersin'e de 300 bine yakýn vatandaþ geldi. Mersin'e gelen depremzedelerin bir bölümü valilik koordinesinde oluþturulan merkezlere yerleþtirilirken, bazýlarý bulabildikleri evlerde kalmaya baþladý. Bu süreçte fýrsatçý bazý ev sahipleri ise ev kiralarýna fahiþ zamlar yaparak ikiye, üçe katladý. Mersin'de yaþayan Saadet Öðütçü de örnek bir davranýþa imza atarak, herkesin takdirini topladý. Kirada oturduðu evi eþyalarýyla birlikte depremzedelere açan Öðütçü, oðlunun yanýna taþýndý.

"Bana onlarýn dualarý yeter"

Sýk sýk depremzede ailelerin yanýna giden ve durumlarýný soran Saadet Öðütçü, ihtiyaçlarýný elinden geldiðince karþýlamaya çalýþýyor. Yaptýðý bu örnek davranýþla ilgili ÝHA muhabirine konuþan Öðütçü, "Biz depremi belki çok þiddetli yaþamadýk ama televizyondan izleyince oradaki insanlarýn ne zor anlar yaþadýklarýný gördük" dedi.

Birçok binanýn depremde yýkýldýðýný kaydeden Öðütçü, "Bunu yapanlar keselerini doldurdu ama o enkaz altýnda kalan çocuklar, anneler, babalar hayatýný kaybetti. Bu kadar acýya raðmen bunu fýrsat bilen bizim bazý deðersiz insanlarýmýz oldu. Evleri boþ olduðu halde kiraya vermek istemediler. Vermek isteyenler yüksek paralar istediler. Bu dünyada sadece keseni doldurmak deðil, biraz da diðer dünya için çalýþacaksýn. O bölgelerde evi yýkýlan bu insanlardan bu kadar yüksek para istenir mi? Bu kadar vicdansýzlýk olmaz. Ev sahipleri biraz merhamete gelin, biraz vicdana gelin. Evime aldýðým depremzedeler günde 5-6 kez 'Allah senden razý olsun' diyorlar. Bana iþte onlarýn bir dualarý yeter. Varsýn evim olmasýn, baþka yerlerde kalayým. Böyle durumlarda maðdur insanlara yardým etmek hem insani hem de vatandaþlýk görevimiz diye düþünüyorum" ifadelerini kullandý.

"Annem hiç ikiletmedi"

Oðlu Hakan Tartancý ise depremlerin ilk olduðu günden itibaren Mersin'e gelen bütün depremzedelere yardým etmek için ellerinden gelen her þeyi yaptýklarýný söyledi. Kentte gezdiklerinde depremzedeleri araçlarýnda yatarken gördüklerini söyleyen Tartancý, “Gücümüz nispetinde bu insanlarý bir yerlere yerleþtirmeye çalýþýyoruz. Annem de burada tek baþýna yaþýyordu. Ben de anneme rica ettim ‘gel seni biz yanýmýza alalým, evimizi bir depremzedeye açalým' dedim. Annem de hiç ikiletmedi, 'tabi oðlum, ne demek, ben de ayný þeyi düþünüyordum' dedi. Biz annemizi alýp evden çýktýðýmýzda ilk karýþýmýza çýkan depremzede aileye yerimiz var, kalýr mýsýn diye sorduk. Onlar düþünüp, size dönelim diye cevap verdiler. Bir süre sonra beni telefonla arayýp 'ne ücret istiyorsunuz' diye bana sordular. Ben de bunun karþýsýnda çok þaþýrdým. Bana, 'sizden önce biriyle görüþtük, Mersin'de 3+1 eve 30 bin lira fiyat istediler, ben size ancak þu kadar verebilirim' diye söyledi. Ben çok kötü oldum, bir Mersinli olarak utandým. 'Biz hiçbir þey talep etmiyoruz, sadece gelin büyük bir afetten çýktýnýz istediðiniz kadar kalabilirsiniz, elimizden ne geliyorsa yapalým' dedim. Onlar da geldiler, evimize yerleþtiler. Bir süre onlar kaldýktan sonra baþka bir aile geldi. Þimdi onlarý misafir ediyoruz. Burada istedikleri kadar kalabilirler. Gücümüz yettiðince destek vermeye de devam edeceðiz” diye konuþtu.

"Sað olsun teyzemiz bütün eþyalarýyla evini bize açtý"

Kahramanmaraþ'tan Mersin'e gelen depremzede Hasan Demir, ev ilk sallanmaya baþladýðýnda hemen kalktýklarýný söyledi. Kendilerini toparlamaya çalýþýrken 2-3 kere yere düþtüklerini belirten Demir, “Eþim, çocuklarým bir araya geldik ve yere kapandýk. Orada artýk yapacaðýmýz tek þey dua etmekti ve bunu yaptýk. Deprem hafifleyince çýktýk ama o süreçte çok zorluk yaþadýk. Ýlk olarak otomobilde beklemeye baþlamýþtýk. Daha sonra kent merkezine gittiðimizde þükrettik. Çünkü bizim kaldýðýmýz yerde 15-20 bina yýkýlýrken, merkezde bütün binalarýn yýkýldýðýný gördük. Onlarý görünce zaten gözlerimizden yaþlar geldi. 2-3 gün otomobilde yattýk. Çocuklarýmýz olduðu için bir düzene girmemiz gerekiyordu. O yüzden önce Ankara'daki, daha sonra Eskiþehir'deki akrabalarýn yanýna gittik. Bir süre oralarda kaldýktan sonra burada böyle bir imkan olduðunu öðrendik. Allah razý olsun. Bizden öncede hanýmýn dayýlarý burada kalýyordu ve hiçbir ücret almadýlar. Böyle duyarlý vatandaþlarýmýzýn daha fazla çoðalmasý lazým. Benim baþýma gelmedi ama fýrsatçýlar daha fazla. Sað olsunlar teyzemiz bütün eþyalarýyla evini bize açtý. Herkesin þunu bilmesi gerekiyor. Bugün bize olan belki de yarýn onlarýn baþýna gelecek. Biraz empati yaparak bizim gibi depremzede vatandaþlara yardýmcý olunmasý gerekir. Ýnþallah böyle duyarlý vatandaþlar artar” þeklinde konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE ÞÝDDETLÝ RÜZGAR ETKÝLÝ OLUYOR
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
YENÝ MERSÝN ÝDMAN YURDU ANKARA’DA 5-2 KAYBETTÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.