sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MÝNÝK MUHAMMET YAÞAMA TUTUNMAK ÝÇÝN ÝLÝK NAKLÝ BEKLÝYOR

  •  16 Ocak 2023 Pazartesi 13:09

Mersin’de Çevik ailesinin 1,5 yaþýndaki down sendromlu çocuklarý Muhammet Fatih’in, kemik iliklerinin kan üretmemesi anlamýna gelen ’Myelodisplastik Sendromu (MDS) hastasý olduðu ortaya çýktý. 3 ay önce teþhis konulan ve down sendromlularda nadir görülen hastalýðýn tedavi edilmesi için ilik nakli gerektiði, þu ana kadar 30 kiþiden alýnan örneklerin uyumsuz çýktýðý belirtildi. Aile herkesin 5 dakikasýný ayýrarak Kýzýlay’a gidip baðýþçý olmasýný istedi.

Ýstanbul'da yaþayan ve 3 çocuklarý bulunan Mustafa ve Þebile Çevik çifti, 3 ay önce hasta aile bireylerini ziyaret için memleketleri Mersin'in Erdemli ilçesi Halilarpaç Mahallesi'ne geldi. Burada en küçük çocuklarý 1,5 yaþýndaki down sendromlu Muhammet Fatih'i rahatsýzlanmasý nedeniyle hastaneye götüren aile MDS hastasý olduðunu öðrendi. Çeþitli hastanelerde de kontrolden geçirilen bebeðe acil ilik nakli yapýlmasý gerektiði kararlaþtýrýldý. Bunun üzerine aile bireyleri de dahil olmak üzere 30 kiþiden nakil için örnek alýndý ancak hiçbiri uyumlu çýkmadý. Bunun üzerine aile, herkesi ilik nakli için Kýzýlay'a gidip kan vermeye davet etti. Hastalýk nedeniyle Ýstanbul'a dönemeyen aile, Mersin'de yaþamak zorunda kaldý.

Çocuðunun hastalýðýnýn 3 ay önce özel bir hastanede teþhis edildiðini belirten baba Mustafa Kemal Çevik, “Hastalýðý MDS olarak geçiyor. Halk dilinde omuriliðin kan üretmemesi. Tek sýkýntýmýz bu, tek çözüm yolu da ilik nakli. Ýlik bulunmasý için kampanya baþlatýldý. Milletimiz duyarlý ama biraz daha duyarlýlýk bekliyoruz. Çünkü zamanýmýz yok. Muhammet Fatih sürekli kan takviyesi ile ayakta duruyor. 20-25 günde bir beyaz ve kýrmýzý kan takviyesi veriliyor. Bu süreçte vatandaþlarýmýzdan biraz daha ilgi ve alaka bekliyoruz” dedi.

"5 dakika Kýzýlay' a gidip kök hücre için donör olmalarý yeterli"

Aile yakýnlarýndan 30 kiþiyi hastaneye gördüklerini ve uyumlu ilik çýkmadýðýný aktaran baba Çevik, "Aðabeyi, ablasý olmak üzere ailemizden uyan olmadý. Çevremizdeki eþ dost akrabalarý Kýzýlay'a gönderiyoruz. Allah'ým nasip ederse inþallah bulacaðýz. Doktorlar kan takviyesi ile hayatta kalabileceðini, bunun bir ileri safasýnýz lösemi olduðunu söyledi. Çocuðumuz da Down sendromu da var. Down sendromunda çok ender görülen bir hastalýkmýþ bu. Bu hastalýðýn tek çözümü ilik nakli. Her 10 günde bir gidip kan tahlili veriyoruz. Kan deðerleri düþükse hemen kýrmýzý, beyaz kan takviyesi yapýyorlar. Bütün anne ve babalar, Muhammet Fatih ve onun gibi yüzlerce çocuðu tekrar hayata döndürebilirler. 5 dakika Kýzýlay'a gidip kök hücre için donör olmalarý yeterli. Kök hücre nakli ilk etapta hastanelerde kan alýr gibi kan alýyorlar. Eðer uygun olursanýz bir hastaya sizi bir hastaneye çaðýrýyorlar. Orada belli eklem yerlerinden kök hücre alarak diðer hastaya naklediyorlar. Bir hafta sonra vücut bunu tekrar yerine koyuyor. Veren için hiçbir sýkýntý yok” ifadelerini kullandý.

Anne ve babalarýný hepsinin duyarlý olmasýný isteyen anne Þebile Çevik ise “Kendi evlatlarý gibi düþünüp gidip Kýzýlay'a kök hücre nakli için kan vermelerini istiyorum. Oðlumuzun da bütün hastalarýn da yaþamasýný istiyorum" diye konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE DEAÞ OPERASYONU: 3 GÖZALTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
TOROSLAR BELEDÝYESÝ BOCCE TAKIMI TÜRKÝYE ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.