sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN’DE "EDEBÝYAT FESTÝVALÝ" BAÞLADI

  •  14 Ocak 2023 Cumartesi 13:36

Mersin Büyükþehir Belediyesinin bu yýl ‘Karþýlaþmalar’ temasýyla ilkini gerçekleþtirdiði ‘Mersin Edebiyat Festivali’ baþladý.

Edebiyat Festivali'nin ilk gününde, yazar Ahmet Ümit'in ‘Bir Aþk Masalý' söyleþisi, Prof. Dr. Onur Bilge Kula'nýn ‘Mersin, Kültürel Çokluk, Kültürel Bellek, Yazýnsal Üretkenlik' konferansý edebiyatseverlerin yoðun ilgisiyle karþýlandý. Programda, Büyükþehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Ýþler Dairesi Koordinatörü ve Opera Sanatçýsý Bengi Ýspir Özdülger, þair Cemal Süreyya'nýn ‘Dört Mevsim' ile þair Ümit Yaþar Oðuzcan'ýn ‘Beni Unutma' þiirlerinden uyarlanan þarkýlarý seslendirdi. Festivalin ilk gününde düzenlenen ödül töreninde ‘Ýlyas Halil Öykü Ödülü', ‘Mersin Roman Ödülü', ‘Rehber Aydýn Þiir Ödülü' ve ‘Hikayelerle Kuþaktan Kuþaða Mersin Ödülü' yarýþmalarýnda dereceye giren edebiyatçý ve þairlere ödülleri takdim edildi.

“Kentimize yeni bir festival daha kazandýrmanýn gururunu yaþýyoruz”

Burada konuþan Mersin Büyükþehir Belediyesi Genel Sekreter Yardýmcýsý Serdal Gökayaz, Mersin Büyükþehir Belediyesi olarak, kente yeni bir festival daha kazandýrmanýn gururunu yaþadýklarýný söyledi. Gökayaz “Mersin'de bir ilk olacak ‘Mersin Edebiyat Festivali'ni kentimize kazandýrdýk. Bu mutluluk bizim, bu gurur hepimizin. Festivalimiz için kentimize gelen deðerli þair ve yazarlarýmýzý kentimizde misafir ediyoruz. Temasý, ‘Karþýlaþmalar' olan ve 3 gün sürecek festivalimiz boyunca þiir dinletileri, atölye çalýþmalarý, söyleþiler bizleri bekliyor olacak” dedi.

Mersin Büyükþehir Belediyesi olarak, toplumu kucaklayan kültür-sanat etkinliklerinin kente çok önemli katkýlar saðladýðýnýn farkýnda olduklarýný vurgulayan Gökayaz, kente kazandýrdýklarý ‘Uluslararasý Tarsus Festivali', ‘Gençlik Festivali' etkinlikler ve festivallerle kente deðer kattýklarýný belirtti. Festival çerçevesinde Onur Bilge Kula, Ahmet Ümit gibi birbirinden deðerli yazarlarýn Mersinlilerle bir araya geleceðini söyleyen Gökayaz, “Yine bugün gençlerimizi edebiyat dünyasýna kazandýrmak için ilk defa liseli öðrenciler arasýnda düzenlediðimiz ‘Hikayelerle Kuþaktan Kuþaða Mersin Ödülü'nü sahiplerine vereceðiz. Yine geçen yýl Mersin'e kazandýrdýðýmýz ‘Mersin Roman Ödülü'nün ikincisini ve Ýçel Sanat Kulübü'nün ilk kez düzenlediði ‘Rehber Aydýn Þiir Yarýþmasý'nda þairlerimiz ödüllerini alacaklar. Mersin Edebiyat Derneði tarafýndan düzenlenen ‘Ýlyas Halil Öykü Ödülü' de sahiplerini bulacak. Cumartesi ve Pazar günü de her biri birbirinden kýymetli yazar ve þairlerimiz bizimle birlikte olacak. Ýyi ki bizimle olacaklar, zira edebiyat ve sanat hepimize iyi gelecek” diye konuþtu.

Festivale çok iyi hazýrlandýklarýný da ifade eden Gökayaz, “MEDEKA'nýn Edebiyat Kurulu üyeleri ve festivalimizin koordinatörü Prof. Dr. Cemal Sakallý hocamýz çok emek verdiler. Bugün burada bu coþkuyu ve heyecaný yaþýyorsak onlara çok þey borçluyuz. Emeði geçen tüm arkadaþlarýmýzý kutluyor ve her birine ayrý ayrý teþekkür ediyorum. Kentimize kazandýrdýðýmýz festivallerimizi her yýl geniþleterek sürdürmeye ve geleneksel hale getirmeye kararlýyýz. Tüm etkinliklerimizi zenginleþtirmeye hep beraber devam edeceðiz” þeklinde konuþtu.

“Mersinliler için etkinliðin yararlarý saymakla bitmez”

Edebiyat Festivali'nin kent için çok önemli bir etkinlik olduðunu vurgulayan Prof. Dr. Onur Bilge Kula, “Çünkü edebiyat hem kültürün taþýyýcýsý hem de insandaki estetik duygularýn baþlýca kaynaðýdýr. Dolayýsýyla insanda güzellik duygusu olmaz ise insan insancýlaþamaz. Bu tür etkinlikler insanýn kendisini bulgulamasýna ve kendisini insan olarak geliþtirmesine ortam hazýrlar. Bu nedenle Büyükþehir Belediyesi'nin yaptýðý bu edebiyat festivali, edebiyat þenliðini her bakýmdan övgüye deðer buluyorum” dedi.

Bu tür etkinliklerin kentin estetik deðerlerini ortaya çýkarmada önemli katkýlar sunduðunu ifade eden Kula, “Kentin güzel yönlerinin bulgulanmasý, o güzelliklerin hem korunmasý hem geliþtirilmesi için gerekli bilinci kazandýrýr. O bakýmdan Mersinliler için etkinliðin yararlarý saymakla bitmez” diye konuþtu.

Kentlerin birer kimliði olduðunu ve o kimliklerin sanatla bütünleþmesi gerektiðini söyleyen yazar Ahmet Ümit ise belediyelerin temel hizmetlerin yaný sýra o þehirde yaþayan insanlarýn kültürel ihtiyaçlarýný da karþýlamalarý gerektiðini belirtti. Bu kültürel ihtiyaçlarýn baþýnda da sanatsal ihtiyaçlarýn geldiðine dikkat çeken Ümit, “Sanatsal ihtiyaçlarýn anasý ise edebiyattýr. Dolayýsýyla yazarlarýn buraya gelmesi, okurlarla buluþmasý, Mersinlilerin doðrudan yazar ve onun kitaplarýyla yüz yüze gelmeleri çok çok kýymetli bir hizmet. Çünkü aslýnda edebiyat, kitap, ruhumuzun geliþmesi için, beslenmesi için, tüketilmesi zorunlu ihtiyaç maddelerinden biridir. Büyükþehir Belediyesi'nin bu festivale destek vermesi ve böyle festivallerin yapýlmasý ve kitaba böyle destek verilmesi bu anlamda çok önemli ve anlamlý oluyor” dedi.

50 yýlý aþkýn süredir edebiyat ile iç içe olduðunu belirten emekli Türk dili ve edebiyatý öðretmeni Turgut Çelik ise “Belediyelerin bu iþe el atmasý, belediyeyi yönetenlerin çaðdaþ düþünmesiyle ilgili. O yüzden Vahap Bey'i kutlarým. Mersin'de böyle bir etkinliðin olmasý, bunun ileriki yýllarda da sürdürülecek inancýný aþýlamasý oldukça önemli. Ýzleyenlere katký vereceðini düþünüyorum. Örneðin, Ahmet Ümit konuþacak. Böyle ünlü bir yazarýn böyle bir etkinlikte bulunmasý, buraya çaðrýlmasý önemli. Çünkü kiþiler her çaðrýlan yere gitmez. Demek ki burada bir þey buluyor ki o da kalkýp geliyor” þeklinde konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE YILDIRIM DÜÞEN MÜSTAKÝL EVDE YANGIN ÇIKTI
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
ÝDMAN YURDU’NDA ADEM ÇAÐLAYAN DÖNEMÝ BAÞLADI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.