sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

DARISEKÝSÝ ÖRNEK KÖY’DE 2 GÜN BOYUNCA YÖRÜK KÜLTÜRÜ TANITILDI

  •  26 Mayýs 2022 Perþembe 10:48

Mersin Büyükþehir Belediyesi ve Mersinden Kadýn Kooperatifinin yürüttüðü “Darýsekisi Örnek Köy Projesi” çerçevesinde Toroslar ilçesi Darýsekisi Mahallesinde bir Yörük Köyü kuruldu.

Toros Üniversitesinin de iþbirliðiyle Darýsekisi Örnek Köy'de 24-25 Mayýs'ta gerçekleþtirilen “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri”nde Yörük kültürü ve lezzetleri tanýtýldý.

Mersin'in merkezine yaklaþýk 30 kilometre uzaklýkta yer alan ve Çamlýdere ile Dalakderesi'nden geçerek Gözne ve Ayvagediði mahallelerine uzanan yayla yolu üzerinde bulunan Darýsekisi Mahallesi, örnek köye dönüþtü. Mersin Büyükþehir Belediyesi ve Mersinden Kadýn Kooperatifinin yürüttüðü projeye kentteki birçok kurum katký sundu. Toros Üniversitesi ise bu sene 3'üncüsünü gerçekleþtirdiði Gastronomi Þenliðini, Yörük temasýyla Örnek Köy Darýsekisi'nde gerçekleþtirdi.

Darýsekisi Örnek Köy ziyarete açýldý

Açýlýþýna, Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, Mersinden Kadýn Kooperatifi Baþkaný Meral Seçer ve Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arýöz'ün de katýldýðý Darýsekisi Örnek Köy Projesinin uygulandýðý bölgede bir köy meydaný kuruldu. Meydanýn yanýndaki eski ilkokul binasý üretim binasýna dönüþtürülürken, bitiþiðine piþirim alaný kuruldu. Alandaki eski lojman, içerisinde Yörük temalý figürlerin ve kütüphanenin de yer aldýðý eðitim binasý yapýldý. Üretici stantlarý, Yörük çadýrý, seyir terasý, içecek alaný, týbbi aromatik bitki alaný ve nergis bahçesinin de yer aldýðý Darýsekisi Örnek Köy'deki Ortanca Sokak ziyaretçilerin beðenisini topladý. Afet maðduru ailelerin yaþadýðý 13 evi onaran Büyükþehir Belediyesi, sokaðý rengarenk hale getirdi.

Darýsekisi Örnek Köy, 2 gün süren etkinliklere ev sahipliði yaptý

Büyükþehir Belediyesi Tarýmsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, Kültür ve Sosyal Ýþler Dairesi, Sosyal Hizmetler Dairesi ile Kadýn ve Aile Hizmetleri Dairesinin ortak çalýþmasýyla Darýsekisi Örnek Köy'de 24-25 Mayýs'ta gerçekleþtirilen Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri etkinliði civar köylerden yüzlerce ziyaretçiyi aðýrladý. Ýlk gün Büyükþehir Belediyesi Halk Danslarý Topluluðunun gösterisi ve Olgunlaþma Enstitüsünün Yörük Giysileri Defilesiyle baþlayan etkinlikler, Abdullah Toroslu ve Döndü Can'ýn Mersin Efsane-Masal Anlatýmý, Büyükþehir Halk Müziði Topluluðunun konseri, Hilmi Dulkadir ve Turan Ali Çaðlar'ýn Mersin Yörükleri Söyleþisi ve Grup Duvar'ýn konseriyle devam etti. Üretici stantlarýnda ise civar mahallelerdeki üreticiler yöreye özgü ürünlerin satýþýný yaptý.

“Kýrsalda kalkýnmanýn temelinin buradan baþladýðýný düþünüyorum”

Mersinden Kadýn Kooperatifi Baþkaný Meral Seçer de 2 gün boyunca etkinliklere katýlarak workshoplarda þeflere sahnede eþlik edip plaket takdiminde bulundu. Meral Seçer, ilk gün Darýsekisi Örnek Köy Projesi Söyleþisine konuþmacý olarak da katýlarak, projenin ortaya çýkýþ hikayesini anlattý. Kooperatif olarak Darýsekisi Örnek Köy'ün üretim ayaðýnda çalýþmalar gerçekleþtireceklerini vurgulayan Seçer, “Amacýmýz, yörenin geliþmesine katký sunmak, kadýnlarýn ekonomik ve sosyal yönden güçlenmesi. Burasý, Mersin'de bir örnek köy rotasýnýn baþlangýcý olmasý noktasýnda çok önemli. Kýrsalda kalkýnmanýn temelinin buradan baþladýðýný düþünüyorum” dedi.

Deneyimli þefler hazýrladý, Yörük kadýnlar tam not verdi

Etkinliðin ikinci günü ise Toros Üniversitesi Gastronomi ve Aþçýlýk bölümlerinin katkýlarýyla lezzet þölenine dönüþtü. Sac tavadan topalak çorbasýna kadar Yörük kültürüne ait pek çok lezzetin workshoplarýnýn yapýldýðý etkinliklerde, Toros Üniversitesi ve Harran Üniversitesinden uzman isimlerle Yörük kültürüne ait lezzetler ve coðrafi iþaret gibi konularda söyleþiler gerçekleþtirildi. Deneyimli þeflerin yaptýðý Yörük kültürüne ait lezzetleri Yörük kadýnlar tadarak tam not verdi. Üniversite ve lise öðrencilerinin katýlýmýyla Yörük yemekleri ana yemek yarýþmalarýnýn da yapýldýðý etkinlikte, ziyaretçilere kenger kahvesi, ayran aþý çorbasý, firik pilavý, yayýk ayran, irmik helvasý ve sýkma gibi çeþitli lezzetler de ikram edildi.

Genç aþçýlar Yörük yemekleri ile yarýþtý

Yörük yemekleri ana yemek yarýþmasýnda lise ve üniversite öðrencilerinin performanslarý takdir topladý. Jürinin titiz deðerlendirmeleri sonucu Ergün ve Cuma birinci, Huri ve Meryem ile Zinnur ve Fevziye ikinci, Hilal ve Iþýl da üçüncü oldu. Rojda ve Nazlý ise jüri özel ödülünü almaya hak kazandý. Katýlýmcýlara katýlým belgeleri verilirken, kazananlara ise ödülleri takdim edildi. Meral Seçer, önemli olanýn dereceye girmek olmadýðýný belirterek, “Bu tür yarýþmalarýn sizlerin çalýþmalarýnýzý teþvik edici olacaðýný düþünüyorum” diyerek, birincilere madalyalarýný taktý.

“Temamýz, unutulmaya yüz tutmuþ Yörük yemekleri”

Toros Üniversitesi Aþçýlýk Program Sorumlusu Öðretim Görevlisi Uðurcan Metin, 3. Geleneksel Gastronomi Festivalini bu yýl Darýsekisi Örnek Köy'de yaptýklarýný belirterek, “Temamýz, unutulmaya yüz tutmuþ Yörük yemekleri. Yörük yemeklerini ortaya çýkartmak için birçok etkinliðimiz var. Bunlardan bir tanesi yemek yarýþmasý. Diðeri Bozyazý kavutu yani coðrafi iþaretli ürünler. Yörük çorbalarý, börekleri ve otlarýyla; soðuk çorbalar, akdarýlar, workshoplar ve uzmanlarla yapýlan Yörük göçüyle ve beslenmesiyle ilgili söyleþilerle bugün güzel bir gastrofest yapýyoruz” dedi.

Paylaþ :
MUT’TA "TAZE KAYISI ÜRETÝM VE ÝHRACATINI DEÐERLENDÝRME TOPLANTISI" YAPILDI
MEZÝTLÝ BELEDÝYESÝ, TÜRKÇE HARF KULLANILMAYAN TABELALARI KALDIRDI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
KIR ÇÝÇEKLERÝ TÜRKÝYE ÞAMPÝYONASINDAN BAÞARIYLA DÖNDÜ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.