sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

SAÐLIK SEKTÖRÜNDE ÝSTÝFALAR BAÞLADI

  •  16 Eylül 2020 Çarþamba 16:59

saðlýk çalýþanlarý, aðýrlaþan koronavirüs (Kovid-19) tablosuyla birlikte zor günler geçiriyor

Pandemi sürecinde büyük fedakarlýklarla çalýþmalarýna karþýn bir yandan virüsün diðer yandan þiddet olaylarýnýn hedefi olmaktan kurtulamayan saðlýk çalýþanlarý, aðýrlaþan koronavirüs (Kovid-19) tablosuyla birlikte zor günler geçiriyor.

Saðlýk Bakaný Fahrettin Koca, pandeminin baþýndan bu yana koronavirüs nedeniyle vefat eden saðlýk personeli sayýsýný 52, Kovid-19'a yakalanan saðlýk çalýþaný sayýsýný ise 29 bin 865 olarak açýkladý. ATO'nun verilerine göre de, beþi 12 ve 13 Eylül'de olmak üzere 39'u hekim toplam 90 saðlýk çalýþaný bu mücadelede yaþamýný yitirdi.

Milliyet'e konuþan Ankara Tabip Odasý (ATO) Genel Sekreteri Dr. Muharrem Baytemur, Bakan Koca'nýn 52 saðlýk çalýþanýn hayatýný kaybettiðine yönelik açýklamasýný hatýrlatarak, "Bakanýn açýkladýðý gün bizim elimizdeki verilerde hayatýný kaybeden saðlýk çalýþanlarýmýzýn sayýsý 73'tü. Þimdi 90'a ulaþtý. Saðlýk çalýþanlarýmýz bütün pozitif vakalarýn yüzde 10'u civarýnda" dedi.

Hayatýný kaybeden 90 saðlýk emekçisinin bilgisinin teyitli olduðunu söyleyen Baytemur, "Saðlýk çalýþanlarýnýn sayýsý 1 milyonun üzerinde. Biz bunu tabii ki temizlik iþçisi, güvenlik iþçisi, aþçý... Bütün hepsini dahil ederek deðerlendiriyoruz. Ýki gün önce Saðlýk Bakanlýðý'nýn deposunun baþ þoförü Kovid-19 nedeniyle vefat etti. O da bir saðlýk çalýþaný. Verilerimizde eksiklikler de olabilir tabii ki. Uç noktalarda, taþrada bize ulaþmayan veriler de olabilir. Ama 90 teyit edilmiþ rakam" diye konuþtu.

Türk Eczacýlarý Birliði Baþkaný Ecz. Erdoðan Çolak da, hemen her gün eczacýlarýn ve eczane çalýþanlarýnýn Kovid-19 testlerinin pozitif çýktýðýný ve yaþamlarýný kaybettiðini öðrendiklerini belirterek, "Pandemi mücadelesinde bugüne kadar 10 eczacýmýzý ve 2 eczane çalýþanýmýzý kaybettik" bilgisini verdi.

Vaka sayýsýndaki artýþla birlikte eczanelerin iþ yükünün de arttýðýný vurgulayan Çolak, bununla birlikte bulaþ riskinin de doruða çýktýðýný kaydetti.

Pandeminin ilk sürecinde Kovid-19 pozitif hastalarýn, ilaçlarýný yalnýzca hastanelerden ve pandemi eczanesi ilan edilen eczanelerden temin edilebildiðini hatýrlatan Çolak, "Ancak þu anda Kovid-19 pozitif hastalar tüm eczanelere gelebiliyor. Bu durum hem eczane çalýþanlarýmýzý, hem de diðer hastalarýmýzý riske atýyor. Bulaþ riski katlanýyor" vurgulamasýný yaptý.

Sürecin herkes için zor olduðunu ancak saðlýk çalýþanlarý için daha zor olduðunu ifade eden Çolak, þöyle konuþtu:

"Saðlýk çalýþanlarý gün geçtikçe tükeniyor. Tükenmek, yok sayýlmak istemiyoruz. En önemlisi de pandeminin ilk günlerinden bu yana tekrarladýðýmýz taleplerin karþýlanmasýný istiyoruz. Nasýl ki futbolculara ve siyasetçilere düzenli aralýklarla test yapýlýyorsa, eczacýlarýmýzýn ve eczane çalýþanlarýmýzýn da düzenli aralýklarla testten geçirilmesini talep ediyoruz. Eczanelerimize ve eczane çalýþanlarýmýza ücretsiz koruyucu ekipman saðlanmasý için destek bekliyoruz. Kaðýt ortamda düzenlenen reçetelerin tamamen kaldýrýlarak elektronik reçete sistemine geçilmesini istiyoruz.

ÝSTÝFALAR SÜRÜYOR

Canlarýný ortaya koyarak yürüttükleri mücadelede Kovid-19'un meslek hastalýðý kabul edilmesi ve virüsten ölenlerin þehit kabul edilmesi gibi talepleri karþýlýksýz kalan, artan vaka tablosuyla mesai yükleri aðýrlaþan saðlýk çalýþanlarýndan her geçen gün istifa ya da emekliye ayrýlma haberleri de gelmeye baþladý. Ýlgili meslek örgütlerinin açýklamalarýna göre, sadece Bursa'da son 3 ayda kamudan istifa eden hekim sayýsý 29'u buldu.

Manisa'da göðüs hastalýklarý uzmaný altý hekim de görevinden ayrýldý. Ülke genelinde sayýnýn yüzlerce olduðu ifade edilirken, bazý saðlýk çalýþanlarý istifa kararlarýný sosyal medya hesaplarýndan ilan etti.

Ýstifasýný bu yolla açýklayanlardan aile hekimi Dr. Handan Çetinkaya, mesajýnda, "Ve istifa ettim sizlerle paylaþmak istedim. Kovid-19 olup kurtulanlardaným. Ýþe baþlamýþtým. Ancak o kadar güvensiz korumasýz ve haklarýmýz alýnarak çalýþtýrýlýyorduk ki daha fazla çalýþmak istemedim. Ölümüzün bile bir anlam ifade etmediði ortamda bunu tercih ettim" ifadelerini kullandý.

SÝYAH KURDELE TAKIYORLAR

Türk Tabipleri Birliði'nin çaðrýsýyla hekimler, Kovid-19 kaynaklý ölümlere ve artan hasta sayýsýna dikkat çekmek, ve saðlýk çalýþanlarýnýn anýsýna saygý amacýyla 14-18 Eylül 2020 arasýnda tüm saðlýk kurumlarýnda siyah kurdele takarak çalýþma kararý aldý.

ATO'dan yapýlan duyuruda da "Kovid-19 kaynaklý ölümlere ve artan hasta sayýsýna dikkat çekmek, yitirdiðimiz yurttaþlarýmýzýn ve saðlýk çalýþanlarýnýn anýsýna saygý amacýyla saðlýk kurumlarýnda ve tüm yaþam alanlarýnda 14-18 Eylül tarihleri arasýnda 'siyah kurdele' takýyoruz!" denildi.

 

Paylaþ :
MERSÝN’DE ARICILARA 4 MÝLYON 200 BÝN TL DESTEK SAÐLANDI
MERSÝN’DE DEPO YANGINI SÖNDÜRÜLDÜ
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
FENERBAHÇE ÜST ÜSTE ÝKÝNCÝ KEZ AVRUPA’NIN EN BÜYÜÐÜ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.