sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

VATANDAÞLAR TARAFINDAN BESLENEN DENÝZ KAPLUMBAÐALARI BALIKÇI BARINAÐINI MESKEN EDÝNDÝ

  •  25 Nisan 2024 Perþembe 09:37

Mersin’de uzun yýllar boyunca vatandaþlar tarafýndan beslendiði için balýkçý barýnaðýný mesken edinen deniz kaplumbaðalarýnýn yeniden normal beslenme alanlarýna dönmesi için bilinçlendirme çalýþmasý yapýlýyor.

Üreme döneminde Çamlýbel Balýkçý Barýnaðý’na gelen deniz kaplumbaðalarý, gerek restoran teknelerden atýlan yiyecekler, gerek küçük ölçekli balýkçýlarýn ýskartalarý denize atmasý, gerekse vatandaþlarýn attýðý yiyecekler nedeniyle barýnaðý mesken edindi. Süreç devam edince barýnaktaki deniz kaplumbaðalarýnýn sayýsý zamanla 100’ü geçti. Kolay þekilde beslenebildikleri için barýnaðý mesken edinen deniz kaplumbaðalarýnýn doðal hayat dengesi de bozuldu. Bu durum üzerine Mersin Üniversitesi (MEÜ) ile Biyosfer Doða Araþtýrmalarý Derneði iþ birliðinde deniz kaplumbaðalarýnýn vatandaþlarca beslenmesinin önüne geçilmesi ve onlarýn doðal hayatlarýna geri dönebilmelerini saðlamak amacýyla yaklaþýk 7 ay önce bilinçlendirme çalýþmasý baþlatýldý. Bu kapsamda da barýnak civarýndaki restoran tekneler, balýkçýlar ve çevredeki vatandaþlara yönelik broþür daðýtýlarak, çeþitli yerlere afiþler asýldý. Belirli aralýklarla gerçekleþtirilen çalýþmalara gönüllüler de destek vermeye baþladý.

"Kaplumbaðalarýn sayýsý son 10 yýlda giderek artýyor"

Çalýþmayý yürüten MEÜ Su Ürünleri Fakültesi Ýþleme Teknolojisi Anabilim Dalý Öðretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, yaklaþýk 1,5 yýldýr Çamlýbel Balýkçý Barýnaðý’ndaki kaplumbaðalarý izlediklerini söyledi. Deniz kaplumbaðalarýnýn ’kaç yýldýr barýnakta olduklarýný ve yýldan yýla artýp artmadýklarýný öðrenebilmek için’ bir anket çalýþmasý da yaptýklarýný anlatan Ayas, "Mersin Üniversitesi ve Biyosfer Derneði olarak çalýþma yürüttüðümüz bu çalýþmada gördük ki; Çamlýbel Balýkçý Barýnaðý’nda hem yeþil kaplumbaðalar, hem de caretta caretta türü kaplumbaðalarýn sayýsý son 10 yýlda giderek artýyor. Aslýnda biz tüm Akdeniz’deki balýkçý barýnaklarýný geziyoruz. Buralarda birer ikiþer tane görülmesi normal ama Çamlýbel Balýkçý Barýnaðý’nda geçen kasým-aralýk ayýnda yürüttüðümüz çalýþmalarda 100’ün üzerinde hem yeþil hem de caretta caretta kaplumbaðasý olduðunu gördük. Bu aslýnda çok büyük bir sayý" dedi.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE YILDIRIM DÜÞEN MÜSTAKÝL EVDE YANGIN ÇIKTI
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
ÝDMAN YURDU’NDA ADEM ÇAÐLAYAN DÖNEMÝ BAÞLADI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.