sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

KÝLOSU 80 TL: ÜRETÝCÝSÝNÝN YÜZÜNÜ GÜLDÜREN MEYVE "KARADUT"

  •  21 Mart 2024 Perþembe 09:37

Mersin’de örtü altýnda yetiþtirilen üreticisinin de yüzünü güldüren turfanda ’karadut’ hasadý devam ederken hem ülke içinden hem de yurtdýþýndan talep görüyor.

Türkiye’nin yaþ sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin turfanda yetiþtirilen ürünlerle de dikkat çekiyor. Narenciye sezonunun sonuna doðru gelinmesiyle birlikte kentte örtü altýnda yetiþtirilen ürünler de hasat edilmeye baþlandý. Daha önce örtü altýnda erik, kayýsý ve üzüm gibi ürünlerin yetiþtirildiði þehirde son yýllarda hem yurt içinden hem de yurt dýþýndan talebin geldiði karadutun da seralarý kurulmaya baþlandý. Özellikle son 4-5 yýldýr örtü altýnda üretimi yapýlan karadutun dönüm baþýna 3-4 ton ürün vermesi ve kilogramýn 80 TL’den satýlmasý üreticisinin yüzünü güldürüyor. Ýlaç istemediði için masrafsýz olarak görülen karadutun zahmetinin de az olmasý üreticinin iþini kolaylaþtýrýyor. Erdemli ilçesinde de kurulan karadut seralarýnda baþlayan hasadýn ise mayýs ayý sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

Dönüm baþýna 4 tona kadar ürün alýnabiliyor

Erdemli ilçesinde daha önce domates üretimi yapýlan serada karadut yetiþtirdiklerini belirten Ziraat Mühendisi Emine Yaman Kulu, "Domates üretiminin maliyeti nedeniyle ekonomik güç istediði için arayýþ içine çýktýk. Karadutu bulduk. Seramýza dönüm baþý 60 fidan diktik. Þu anda fidanlarýmýz 2 yaþýna geldi. Baþlayan hasadýmýz Mayýs sonuna kadar devam edecek. Üretimi hem üretici hem de toplayan iþçilerimiz için kolay. Herhangi bir zararlý olmadýðý için ilaç kullanýmý olmuyor. Sadece besleme, suyu çok seven bir ürün. Þu anda dönüm baþýna 2,5 ton beklentimiz var ama ileriki yýllarda bu tonaj artýyor. Dönüm baþýna 4 tona kadar çýkabiliyor. Kilogram fiyatý da þu an için 80 TL" dedi.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE YILDIRIM DÜÞEN MÜSTAKÝL EVDE YANGIN ÇIKTI
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
ÝDMAN YURDU’NDA ADEM ÇAÐLAYAN DÖNEMÝ BAÞLADI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.